Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво е бондинг

Снимка: Радио ВИДИН

Бондингът е стоматологична процедура за корекция на усмивката, която има доста предимства. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Пепина Владимирова от Монтана. По думите ѝ тя е безболезнена за пациента, може да бъде прилагана при различни несъвършенства, като резултатът е видим веднага: 


"В стоматологията бондингът е техника, с която денталният лекар, с помощта на композитен материал, така познатия полимер, работи директно върху зъбната повърхност. Бондингът има доста предимства. Може би едно от най-важните е това, че в много от случаите не се изисква никакво изпиляване на зъба, или ако се изисква, то е в съвсем минимални и допустими граници. На второ място можем да поставим цената на бондинга, тъй като тя е една доста по-евтина процедура, ако бъде сравнена например с направата на фасети, при които се изисква и повече време. Много от пациентите се притесняват от посещението при зъболекар, тъй като някои от манипулациите са съпроводени от болка, то тук, при бондинга, изобщо не можем да говорим за някаква болка. Това е една доста безболезнена процедура както по време на манипулацията в денталния кабинет, така и след като пациентът се прибере у дома. Друго предимство е това, че корекцията на усмивката се прави веднага, директно в устата на пациента и резултатът е видим веднага, не е необходимо да се изчаква някакъв срок от време. Също така самата процедура е доста бърза."

Д-р Пепина Владимирова. Снимка: Личен архив

Д-р Владимирова обясни в кои случаи се препоръчва корекция на усмивката с бондинг и кога това не е желателно:


"От гледна точка на това, че можем да я приложим при различни несъвършенства – счупени зъби, пукнатини на зъбите при пациенти с множество кариеси на предни зъби, много пломби, чрез бондинга се постига една перфектна естетика на фронталния участък, също така при т. нар. разстояние между предните зъби, при абразия на зъбите и, разбира се, когато искаме да променим формата и цвета на зъбните повърхности. В някои случаи бондингът не се препоръчва. Може би на първо място това са вредните навици - гризане на ноктите, смучене на пръст, на нокти, стискането и скърцане със зъби. Тогава бондингът не може да бъде приложим, тъй като материалът, който се използва, е  доста по-податлив на чупене и е доста по-тънък от естествения емайл. Много често до бондинг прибягват лица, които тренират бойни спортове. Тогава трябва да се има предвид, че направата на бондинг трябва да бъде свързана с изработването на специална шина, която се поставя по време на тренировка. При пародонтит възстановяването е едно доста голямо предизвикателство за денталния лекар. Тогава много често се налага преди направата на бондинг да се направи шиниране на зъбите."


Красивата усмивка, постигната чрез бондниг, може да се съхрани в продължение на няколко години, като продължителността зависи най-вече от индивидуалната грижа и вредните навици на пациента, поясни д-р Владимирова. 


Вижте още

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин.  Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър.  "Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се..

публикувано на 01.06.23 в 16:54