Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ива Бонева: Променя се светът и децата в него

Порталът ПРИОБЩИ.СЕ помага в образованието

Снимка: БНР

Иновативна платформа развива нови практики в полза на приобщаващото образование. Тя е предназначена както за учители и специалисти, така и за родители и деца. Целта на портала ПРИОБЩИ.СЕ е да се обменя лесно и достъпно информация и добри практики, каза Ива Бонева, доктор по педагогика и изпълнителен директор на Сдружението за споделено учене „ЕЛА“.


"Идеята беше да съберем всички ресурси и идеи за приобщаващото образование, то тогава не беше така популярно. Всъщност резултатът надмина очакванията ни. Ние го разделихме на три - за учители, родители и специалисти. Всеки може да влезе през съответния вход, да го кажем така, като ние там вече сме качили много различни статии, част от които преводни, със специалисти, с които сме работили от университета във Вашингтон, в Атланта, Великобритания и САЩ, с които работихме в рамките на програмата "Едно училище за всички". След това направихме няколко конференции, материалите от които качихме там. Хората доброволно ни изпращат свои добри практики, които спомагат за създаване на приобщаваща среда в училище, имаме качени и доста видеа, също с български учители и специалисти и хората го ползват до ден днешен."


Платформата предлага и ресурс за социално-емоционално учене, както и конкретни техники и инструменти в клас. Пример за това е „емоциометърът“, който представлява табло, разделено на четири квадранта, в които всяко дете,  като влезе в класната стая, може да отбележи как се чувства. Тази своеобразна игра помага на учениците да се научат да разпознават, категоризират и владеят собствените си емоции


Според Ива Бонева промяната в поколенията е причината, която изисква много бърза и навременна реакция от страна на специалистите.


"Те са много различни от предишното поколение и от нас, и от младите след нас. Те имат способността много бързо да прегледат огромен обем информация, да синтезират, много по-трудно им е обаче да се съсредоточват, да анализират информация. Те са други деца, за тях училището вече не е просто източник на знания - то е място, в което те трябва да се научат да общуват, да се спогаждат, да бъдат отговорни един към друг, към себе си, към околните. Всичко това иска и нов начин на работа на преподавателите, на възрастните около тях. Променя се светът и децата в него и ние трябва да сме достатъчно бързи да успяваме."


Всеки, който иска да изпрати свой материал или да сподели опит от практиката си, може да изпрати информация за това на портала ПРИОБЩИ.СЕ.


Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09