Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Бонева: Променя се светът и децата в него

Порталът ПРИОБЩИ.СЕ помага в образованието

Снимка: БНР

Иновативна платформа развива нови практики в полза на приобщаващото образование. Тя е предназначена както за учители и специалисти, така и за родители и деца. Целта на портала ПРИОБЩИ.СЕ е да се обменя лесно и достъпно информация и добри практики, каза Ива Бонева, доктор по педагогика и изпълнителен директор на Сдружението за споделено учене „ЕЛА“.


"Идеята беше да съберем всички ресурси и идеи за приобщаващото образование, то тогава не беше така популярно. Всъщност резултатът надмина очакванията ни. Ние го разделихме на три - за учители, родители и специалисти. Всеки може да влезе през съответния вход, да го кажем така, като ние там вече сме качили много различни статии, част от които преводни, със специалисти, с които сме работили от университета във Вашингтон, в Атланта, Великобритания и САЩ, с които работихме в рамките на програмата "Едно училище за всички". След това направихме няколко конференции, материалите от които качихме там. Хората доброволно ни изпращат свои добри практики, които спомагат за създаване на приобщаваща среда в училище, имаме качени и доста видеа, също с български учители и специалисти и хората го ползват до ден днешен."


Платформата предлага и ресурс за социално-емоционално учене, както и конкретни техники и инструменти в клас. Пример за това е „емоциометърът“, който представлява табло, разделено на четири квадранта, в които всяко дете,  като влезе в класната стая, може да отбележи как се чувства. Тази своеобразна игра помага на учениците да се научат да разпознават, категоризират и владеят собствените си емоции


Според Ива Бонева промяната в поколенията е причината, която изисква много бърза и навременна реакция от страна на специалистите.


"Те са много различни от предишното поколение и от нас, и от младите след нас. Те имат способността много бързо да прегледат огромен обем информация, да синтезират, много по-трудно им е обаче да се съсредоточват, да анализират информация. Те са други деца, за тях училището вече не е просто източник на знания - то е място, в което те трябва да се научат да общуват, да се спогаждат, да бъдат отговорни един към друг, към себе си, към околните. Всичко това иска и нов начин на работа на преподавателите, на възрастните около тях. Променя се светът и децата в него и ние трябва да сме достатъчно бързи да успяваме."


Всеки, който иска да изпрати свой материал или да сподели опит от практиката си, може да изпрати информация за това на портала ПРИОБЩИ.СЕ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00