Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неда Спасова: Навременната профилактика решава по-бързо и безболезнено проблемите със зъбите

Снимка: Радио Видин

Навременната профилактика и навременното откриване на проблем може да ни спести много грижи, болка и пари. Това каза в „Час при зъболекаря“ актрисата с пленителна усмивка и запомнящо се присъствие Неда Спасова. Тя е от Враца, където са били и първите ѝ срещи със зъболекар:


"Моята първа среща със зъболекар е била, когато съм била на 4-5 годинки. Моят дядо, светла му памет, ме заведе в големия стоматологичен център във Враца. Мисля, че ми направиха пломба, не беше кой знае какво, не съм се страхувала. Но по-страшното беше, че после припаднах от глад, защото не бях закусвала и не можех да ям, защото след слагане на пломба не можеше да ям. При тогавашните пломби, преди 25 години, не трябваше да ядеш час-два. Та дядо си ме взе, занесе си ме вкъщи, ядох и оттогава не ходя гладна на зъболекар, защото това може да се получи, въпреки че съвременните пломби не изискват да не ядеш, спокойно можеш да ядеш след тях. В момента, като възрастна, имам много по-малко проблеми със зъбите, отколкото като бяха дете, защото като дете съм ходила на профилактични прегледи веднъж на две години, което е много малко, особено за децата. В момента посещавам зъболекар поне веднъж в годината, да не кажа и два пъти, и често просто за профилактичен преглед, където съответно се открива някакъв малък проблем от типа на някакъв малък кариес. Не че подценявам кариесите, но мисля, че може да има много по-сериозни проблеми със зъбите човек. Така че смятам, че навременната профилактика решава много по-бързо и по-безболезнено проблемите и за много по-малко пари..."


Вижте още

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин . За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена..

публикувано на 07.06.23 в 14:04

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист   и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове...

публикувано на 07.06.23 в 12:00
Лятно кино под звездите беше включено и в миналогодишното издание на панаира

Готвят 106-ото издание на панаира в Кула

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август.  Тази година е неговото 106 издание.  Множество изненади за Кулския панаир предлагат от сдружение „ Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени  концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската..

публикувано на 07.06.23 в 11:04

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30