Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да променим себе си!

В днешната неделя – втора от началото на великия пост, посветена на св. Григорий Палама, продължаваме да настройваме сърцето и душата си в посока на очистването им. Макар че ако наистина сме усърдни в тези две направления, реалността около нас щеше да е много по-различна, защото както казва Лев Толстой: "всеки мисли как да промени света, а никой не мисли как да промени първо себе си"

И така, оказва се, че най-трудната война е тази със самия себе си. И точно в тази война не ни се влиза и не искаме да се впускаме. Много по-лесно е да обсъждам, да критикувам, да съветвам уж градивно, за да помогна на ближния си, но да изоблича себе си пред себе си – това не е за мен! Та нали веднъж се живее и трябва да изживея живота си "свободно", да не се ограничавам в нищо като се забавлявам, да правя това, каквото си реша, без значение дали това, което ми харесва може да огорчи, да нарани другия човек, човека до мен!

Опасни мисли са това и за мен самия и за хората с които общувам, защото ако се поддам на тях и продължа да мисля в тази насока, няма да има край самоугаждането и самооправданието ми пред мен самия.

Всички отци и майки на църквата, които наричаме светии, са осъзнавали много добре тази опасност в живота и са търсили начини да се борят с егоизма в себе си. Отците на църквата, наречени исихасти, са се отдалечавали от света по примера на Спасителя ни Иисус Христос, защото в безмълвието, обръщайки духовния поглед към себе си, са отваряли затворените тайни стаички на сърцето, където се е стаил греха. Колко често ние имаме неправилно или повърхностно разбиране за греха. Кой от нас не е чувал от познатите си: "аз нито съм убил, нито съм откраднал, не съм грешен човек". А забравяме или изобщо не сме чували думите на евангелието: "Всички вкупом съгрешиха и станаха негодни". И без Божията благодат, не е възможно да очистим сърцето си от греха, а благодатта е като аромата на розата, като пърхането на крилцата на пеперудата, като аромата на утринната роса. Тя много бързо може да бъде загубена. Тя не е някакъв тварен (материален) дар, който Бог споделя с нас, като същевременно Той остава чужд по отношение на този дар. Св. Григорий Палама учи, че благодатта е самият Бог, Който чрез енергиите (Божиите действия) ни свързва със Своята божествена природа, прави ни богове по приобщение. "Който се съединява с Господа, един дух е с Него" (1 Кор. 6:17). Надматериалното единение между Бога и човека, жадуваното от душата Богоявление не може да се сравни с нищо, но може да се изживее единствено в сърцето и не може да бъде доказано!

В рубриката "Съвременна Библия" – главоломно растящите цени ме накараха да си спомня отново колко адекватно е библейското послание. Мнозина специалисти се опитват ни обяснят сложни системи на икономически механизми, пораждащи ценовата криза. Библията ни дава единствено правилния отговор. Става въпрос за онази стара алчност, заложена чрез греха в човешката ни природа. Една евангелска история ще ни помогне да намерим своето място и утеха в трудните ни дни. Ще се срещнем с Исус, Юда Искариотски и Мария.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00