Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Венеца Run" се завръща

Снимка: "BG Events & Guiding"

Туристическата надпревара "Венеца Run" ще се проведе на 19 март, неделя. Трасето на съревнованието е около скалния масив "Венеца" край село Гара Орешец. 


"Венеца Run" ще бъде състезанието в календара ни, което ще организираме на първа пролет и без такса участие. Всъщност, трасето съществува от 2020 година. Тогава за пръв път успяхме да пробием и създадем пътека през гората, която може би е съществувала там някъде", обясни организаторът Александър Александров от "BG Events & Guiding" и добави: 


"Имаме спонсор, който е от селото. Казва се Тихомир Николов... Старт-финал е пещера "Венеца". Ще минем през красивата местност Башовичка бара, през която тече река Скомля. Ще се изкачим към билото на рид Венеца, откъдето се открива прекрасна гледка към град Белоградчик, Белоградчишки скали, връх Ведерник, Стара Планина и езеро Рабиша.


След кратка почивка за снимки ще се спуснем през гората, през Дълбока падина и от там през полето ще се върнем за финал... Има две трасета. Едното е "Adventure track", наречен "Селфи с чудесата", за ценителите на красивите гледки, които няма да са рамкирани в границите на трасето и ще имат задача за изпълняване. Другото трасе е за бегачи... Наградите са шоколади и бира и безплатно посещение на пещера "Венеца"..."
 

Милена Абрашева е една от участничките и за нея е предизвикателство да тича сред красотите на Северозапада:


"Трасето съм го минавала пеша и сега е предизвикателство да го пробягам... Запалена съм по красотите на Северозапада от Александър. Все пак и баща ми е от Видин... По-рано бягах равнинно, но сега ми харесват и планинските бягания...".


Стартът на надпреварата е в 11 часа.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магистър-фармацевт: Част от проблемите ни идват от непрекъснатите промени

Професията на фармацевта е трудна заради голямата отговорност, която той има. Колкото повече един фармацевт обича работата си и я върши с желание, толкова повече трудността намалява. Това обясни магистър-фармацевтът Светлана Димитрова от Видин по повод Световния ден на фармацевта, който се отбелязва на 25 септември.  "Но като цяло това е една..

обновено на 25.09.24 в 15:13

Предстои да започне укрепването на западния бастион в "Баба Вида"

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин . За изпълнител е избрано дружество по Закона за задълженията и договорите, с водещ партньор фирма със седалище във Видин, представлявана от Радослав Георгиев, и софийска фирма, представлявана от Светлин Владимиров. Договорът с дружеството "Аварийно..

публикувано на 25.09.24 в 12:30

Приемен родител: Промените в приемната грижа не слагат точка, а запетая

Празник "Отново на училище" събра деца от приемни семейства в Културния център "Жул Паскин" във Видин. Децата получиха учебни пособия, а срещата, на която присъстваха приемни родители, областният управител, социални служители, беше повод отново за диалог и с институциите.  От края на юли са в сила промени в наредбата, която урежда..

публикувано на 25.09.24 в 12:00

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00

Награда за най-добър учител в Математическата гимназия във Видин

Емилия Петрова, преподавател по математика в ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин получи наградата на училищното настоятелство за най-добър учител за 2024 година. Отличието се присъжда поради високите резултати на нейните ученици на националните външни оценявания след 7-и и след 10-и клас. Седмокласниците се нареждат на 15-о място по среден резултат..

публикувано на 24.09.24 в 13:00