Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

6
Снимка: Радио Видин

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отслужи благодарствен молебен в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в града по случай 80 години от спасяването на българските евреи. 

Малкото дошли да се помолят в храма не знаеха за годишнината: 

"Не бих могла да се сетя, не знам.. Ние идваме само, за да си запалим свещичка.. Може би трябва да се популяризира, да се направи едно съобщение в "Св. Николай", тук, дали пред входа на църквите, дали по Радио Видин, но да се каже, иначе хората не знаят.."

Видинският свещеник отец Самуил обяснява незнанието на хората с липсата на достатъчно информираност.

"Хората не знаят... Светият Синод, но и държавата също е помогнала тогава, но това, за което се говори по телевизията - това хората знаят, а за същността на нашия живот малко се говори."

По решение на Светия Синод благодарствени молебени бяха отслужени във всички епархии на Българската православна църква.

Общественици, представители на еврейската общност и представители на държавни и културни институции положиха венци и цветя пред Паметника на благодарността във Видин, съобщиха от общинската администрация. 

10 март се отбелязва като Ден на спасяването на българските евреи и на почит към паметта на жертвите на Холокоста и на престъпленията срещу човечеството. Обявен е с решение 105 на Министерския съвет от 19 февруари 2003 година. На този ден се навършва годишнина от предотвратяването (1943) на депортирането на 20 000 български евреи към нацистките концлагери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 24 септември 2024 година

Предложение за приемане на декларация относно ремонта на бул."Панония" във Видин, в участъка пред Здравната каса до надлеза е включено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет утре, 25 септември. Движението е в едната лента, еднопосочно, което затруднява жителите на град Видин и не виждаме на този етап изход от създалата се ситуация, каза..

публикувано на 24.09.24 в 18:05

ПП-ДБ се регистрира във Видин

Любен Иванов е водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" за област Видин за изборите на 27 октомври. Коалицията регистрира листа от 8 кандидати.  "Днес регистрирахме коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" за участие в изборите в 5 МИР-Видин. Водач на листата съм аз- Любен Иванов. Следващите..

публикувано на 24.09.24 в 17:55

Ванина Вецина: Да довършим започнатото

Ванина Вецина е водач на листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за област Монтана за избори на 27 октомври. Тя бе народен представител в 49-ия парламент на страната.  "Този път поех отговорността да оглавя листата с конкретна цел", посочи Вецина и допълни: "И да убедя следващото редовно правителство, каквото..

публикувано на 24.09.24 в 17:14

БСП иска да си върне мандат в Монтана

Създаване на специален фонд за изравняване на жизненото равнище в страната, със специален фокус за решаване на проблемите в Северозапада, ще настояват да има в новия парламент от „БСП – Обединена левица“. Монтана ще си върне мандата и ще има народен представител, категорична бе Мая Манолова , лидер на „Изправи се, България“. Водач в 12..

публикувано на 24.09.24 в 16:47

Наградиха най-четящите деца в Кула

Наградиха отличниците в "Библиотечно лято" - да осмислим ваканцията и изпълним дните си с радост и мъдрост, инициатива на Народно читалище "Просвета-1882" в Кула . Образователната проява бе част от програмата за лятна работа с деца и ученици на културното средище в града, каза Силвия Христова от читалището: „Тази инициатива..

публикувано на 24.09.24 в 16:40

Съветниците във Видин ще гласуват декларация за завършване на строителен обект

Общо 32 точки са включени в проекта на дневния ред на заседанието на Общинския съвет във Видин. То ще се проведе утре, 25 септември. Първата точка от дневния ред е питания към кмета на общината. Към момента има 6 питания, някои от които вече имат отговор, каза председателят на Общинския съвет Светослав Славчев : "Надявам се утре да получим..

публикувано на 24.09.24 в 16:05

Във Видин започна конференция за римските дунавски провинции

Видин е домакин на Седма международна конференция за римските дунавски провинции на Римската империя. Във форума участват археолози от над 10 европейски държави. Основният акцент на Дунавския лимес, който е един от най-големите в Европа, е Северозападна България, и по-конкретно Видинският регион, каза доц. д-р Здравко Димитров от..

публикувано на 24.09.24 в 15:08