Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови специалности ще приемат ученици след 7-и клас в Монтанско

Трайка Трайкова, началник на РУО-Монтана
Снимка: Любо Андреев

В пет училища в област Монтана са предвидени нови специалности в приема за учебната 2023/2024 година. Те са съобразени с нуждите на населените места. Държавният план – прием след 7-и клас беше утвърден от Министерството на образованието и науката. 


„Прието е нашето предложение за 46 паралелки - 33 професионални и 13 профилирани”, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието в Монтана и допълни:


"От тях - 17 професионални и 8 профилирани са със STEM насоченост, и профили и професии в IT, технически и STEM направления. Като приоритетни професии се предлагат с очакван недостиг 14 паралелки, с дуална система на обучение - 3 паралелки и защитена паралелка - половин паралелка."


В пет училища има нови специалности. В СУ „Иван Вазов” във Вършец се предвижда паралелка „Изпълнител на термални процедури”. Курортното градче има нужда от специалисти, които да работят в СПА хотелите и санаториумите. В СУ „Христо Ботев” в Долни Цибър са предвидени специалностите: „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение” и „Търговия на едро и дребно”. Професионалната техническа гимназия в Лом предвижда паралелка „Металообработващи машини”. В монтанското второ училище „Н.Й.Вапцаров” е „Кетъринг”, а в Професионалната техническа гимназия „Христо Ботев” в Монтана – „Спедиция – транспортни и складови логистики”.


"Държавният план-прием в последните три години е изпълняван на сто процента. Надяваме се и тази година изпълнението да е успешно. Балансирано е максимално добре, за да не се закриват паралелки и очакваме всички училища да си реализират приема", каза още Трайкова.


Общо 1099 ученици завършват 7-и клас в област Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ГЕРБ-СДС събра най-много гласове и в община Мездра

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ има най-много гласове в община Мездра на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни 2024 г. Това показват окончателните резултати от изборите. „ГЕРБ-СДС“ е получила 1 905 гласа, което е 32,17% от всички действителни бюлетини, съобщават от общинската управа. На второ място се нарежда Коалиция „БСП за България“..

публикувано на 11.06.24 в 15:37

Общинският съвет във Видин ще излъчва заседанията си онлайн на интернет страница

Заседанията на Общински съвет - Видин ще се излъчват онлайн . Това ще става официално от юли месец на интернет страница на местния парламент, която е в процес на изработка, обясни за Радио ВИДИН председателят на институцията  Светослав Славчев : "Съгласно изменения в Закона за местно самоуправление и местна администрация от 1 юли сме задължени..

публикувано на 11.06.24 в 15:19

Ремонт затруднява движението по Е-79 между Монтана и Враца

Ремонт на международния път Е-79  между Монтана и Враца  изнерви шофьори. На места има изрязани големи парчета на пътното платно, което затруднява пътуващите. Частичен ремонт на пътя от обхода на Монтана до границата с област Враца се извършва днес. В социалните мрежи и до медиите шофьори се оплакаха, че на места има изрязани участъци през..

публикувано на 11.06.24 в 14:49

Мобилни приложения и комикс представят приоритети на европейска стратегия

Модерни технологии представят приоритетите в Европейската стратегия за младежта . В разработката им участват партньорски организации от четири държави. Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден - 2009" , което е участник от българска страна, обясни: "Това е съвместен проект, който имаме със сродни организации от Словакия,..

публикувано на 11.06.24 в 12:58

Обсъдиха обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вчера, 10 юни, с кметове и превозвачи бяха обсъдени вариантите на обходни пътища във връзка с предстоящо затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол, съобщават от ведомството. Затварянето е заради предстоящи строително-монтажни работи по трасето. От..

публикувано на 11.06.24 в 11:58
Снимката е илюстративна.

Откриха над 31 000 къса цигари на Дунав мост 2

Митнически инспектори задържаха 31 680 къса цигари (1584 кутии) на Дунав мост при Видин . Акцизните стоки са установени в хода на специализирана операция срещу контрабандата при проверка на напускащ България камион, теглещ платформа с натоварен на нея микробус. Укритите цигарите са иззети. На водача, български гражданин, е съставен акт за..

публикувано на 11.06.24 в 11:30
Река Дунав при гр.Видин

"Речен надзор - Лом": Не се очаква покачване на Дунав у нас след наводненията по горното течение на реката

Около средното е корабоплавателното ниво на река Дунав към момента в българския участък. Валежите и наводненията по-горното течение на реката в Германия и Австрия не се очаква да окажат сериозно влияние на нивото на реката у нас, коментира за Радио ВИДИН капитан Тони Тодоров , директор на Дирекция "Речен надзор - Лом".  "В момента е около..

публикувано на 11.06.24 в 10:53