Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за зарибяване на язовир „Кула“

Снимка: Радио ВИДИН

Поредното зарибяване на язовир "Кула" е планирано през април. Инициативата е на доброволци и се осъществява за шеста година. Водоемът ще бъде зарибен с шаран и бяла риба, а ако се събере по-голяма сума ще се пусне и друг вид риба, съобщи сътрудникът на Радио ВИДИН в Кула Наско Цанов.


„През април миналата година се извърши последното зарибяване. От началото на доброволческите кампании сме извършили 15 успешни зарибявания. Доброволците са пуснали в язовира досега по 25 000 бял амур и шаран, 5 000 бяла риба, по 3 000 толстолоб, каракуда и платика, 2000 сомчета, 500 лин и 300 есетра. Кампанията за събиране на дарения ще продължи до деня на самото зарибяване.“


Всеки, който желае да се включи, може да остави пари в магазин „Наслука“ в град Видин или да се свърже лично с организаторите чрез социалните мрежи.


Кампанията за събиране на дарения ще продължи до деня на самото зарибяване. През годините са дарявали хора от цялата страна.


„Ние имаме страница във Фейсбук. Всички любители риболовци следят страницата. Отделно през Радио ВИДИН се информират. Всички знаят, че имаме зарибяване през пролетта, обаждат се, питат. През последните една-две години стана традиция тези, които идват на язовира в Кула, да се обаждат и да даряват средства. Обикновено средствата, които сме събирали през години, са  били между 500 и 1500 лева. Тази година не знам колко ще съберем, надявам се да са повече“, допълни Наско Цанов.


Доброволци от Кула продължават да упражняват контрол върху риболова във водоема, следят дали се лови маломерна риба, нивото на язовира, за чистотата.  


И тази година в Кула ще се проведе турнир по спортен риболов за деца. Миналата година в турнира участниците бяха 24, в три възрастови групи. Проявата е по повод Международния ден на детето и се организира от Община Кула.



Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20