Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Застъпническа карта събра проблемите в здравеопазването на област Видин

Снимка: Национална пациентска организация

Регионална застъпническа карта на област Видин е изготвена по инициатива на Националната пациентска организация. Тя има за цел да установи проблемите и потребностите по отношение на достъпа и качеството на здравеопазването, както и да подбере онези от тях, които могат да намерят решение на регионално ниво. 

Липсата на кадри и затрудненият достъп до първична медицинска помощ са основните проблеми, установени във Видинска област. Лекари и медицински сестри не достигат, а едно от възможните решения е такива да се подготвят в Крайова, Румъния, каквато практика съществуваше допреди няколко години, обясни регионалният координатор по проекта „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“ и автор на регионалната карта Валери Недялков. Достъпът до медицинска помощ е затруднен в малките населени места поради лошото състояние на инфраструктурата и на транспортната мрежа. Личните лекари посещават селата по график. Спешно и необходимо е да се предприемат действия за решаване на този проблем, смятат от организацията. Като положителна посочват идеята на сдружение "Северозапазване" за "Магазин на колела", който да доставя до малките населени места лекарства и хигиенни материали. Освен това ще бъдат реализирани няколко инициативи, обясни Валери Недялков:


„Да направим информационна кампания сред жителите на Видин за повишаване на информираността от заразяване с грип и коронавирусна инфекция. Тази кампания ще я направим есента, точно преди да започне бумът от заразявания с грип. Предвиждаме здравни беседи за ползите от ваксината срещу грип и ще бъдат посочени местата, където хората да могат да намерят информационни материали. Ще бъде разкрита и една телефонна линия…"


Планира се и издаването на алманах за историята на здравеопазването във Видинска област.


Вижте още

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин . За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена..

публикувано на 07.06.23 в 14:04

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист   и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове...

публикувано на 07.06.23 в 12:00
Лятно кино под звездите беше включено и в миналогодишното издание на панаира

Готвят 106-ото издание на панаира в Кула

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август.  Тази година е неговото 106 издание.  Множество изненади за Кулския панаир предлагат от сдружение „ Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени  концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската..

публикувано на 07.06.23 в 11:04

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30