Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изглеждаме като държава, в която живеят две нации

Сергей Петров- Араджиони: Политическата класа е отражение на обществото

Чувството на предрешеност в предстоящите избори действа демотивиращо на избирателите

Снимка: Личен архив


Минимална остава разликата между водещите политически сили, сочат последните проучвания за електоралните нагласи.

Може ли предизборната кампания да наклони везните в нечия полза? Какъв се очертава да е следващият парламент?

Потърсихме за коментар политическия анализатор Сергей Петров- Араджиони.

Радио ВИДИН: Вече сме към средата на предизборната кампания. Какво прави  и съответно какво не прави впечатление? Това е поредната такава, вероятно приказките са на изчерпване, пък и в България обикновено предизборният месец минава проформа. 

"Точно така е, проформа са, защото в момента предимно вървят в момента срещи, разговори и договорки повече, отколкото да се прави публична кампания, която е с много спорен ефект предвид факта, че на хората малко им поомръзна, а и тези избори са по-специфични с това, че има чувството за предрешеност. Не защото някой някъде вече се е договорил, а чувство за предрешеност, защото логическият изход е в два варианта. Единият е две от силите, които са в остър конфликт, или ще направят правителство, или не, с което ще отидем на поредни избори. Това усещане действа демотивиращо за избирателите".

Радио ВИДИН: Някои от партиите, да припомним, си казаха, че основният хоризонт е местният вот, който е след половин година.

"Да, със сигурност партиите са по-загрижени за него. Там имаме реална възможност хората, които са управлявали част от големите градове, да загубят, за тази цел вече ще има идентифицирани кандидати, които да влязат в тези надпревари, така че със сигурност. Много хора са на мнение, че за една политическа сила е по-важно да държи местната власт".

Радио ВИДИН: Защо в България избирателите не получаваме стойностни дебати, базирани на идеология, даже по-скоро на политики, по време на предизборните кампании? Тук водещото е да очерниш съперника, да му изкараш кирливите ризи.

"Нашата политическа класа - тя не е привнесена отнякъде. Една политическа класа винаги е отражение на самото население. Ние не получаваме нищо по-различно от това каквито сме всъщност и начинът, по който се държим, когато сме в конкурентна среда като хора. Това, което получаваме, кореспондира с това, което самите ние правим. Съществува другата хипотеза, в която ние да обясняваме как тези хора са различни от нас и ние сме много по-добри от тях, че те по никакъв начин не са наше отражение, но истината е, че са".

Радио ВИДИН: Каква е вашата прогноза за следващия парламент? По-скоро изгледите са, че кризата ще продължи да се задълбочава.

"Разбира се, че ще продължи да се задълбочава. Аз пак ще спомена, че вариантите са два. Или двете основни политически сили, които така или иначе се борят за първо място, или ще направят кабинет, или няма. Аз лично на този етап, а и с данните, с които разполагаме към момента, абсолютно не виждам друг вариант. Този ход ще си носи последствията и за двете формации. И в двата случая те пак носят последствия. Първо защото за пореден път, за поредни избори, картинката ще е много сходна, това дали ще има още един играч, който ще попадне там, няма толкова голямо значение. Преливането от една политическа сила на електорат в друга също няма толкова голямо значение. Въпросът е, ще има ли кабинет или не? Очакванията са вече да има такъв, иначе рискуваме да допуснем вече едни разсъждения относно смяна на модела, било то частично или изцяло, сега се събират подписи и по въпроса за президентска република, така че отваряме вратата за подобни дискусии много широко, ако отново не бъде оправдано очакването България да има някакъв кабинет".

Радио ВИДИН: Една от основните предизборни теми е съдбата на съветския монумент в центъра на София. Има ли как това да изиграе роля в избирателните нагласи?

"Не. Това е тема, която се тиражира в общественото пространство, която е така интересна и емоционална, но определено няма чак толкова голяма стойност, освен че цялата тази акция разруши илюзиите на някои хора кой от коя страна стои. Всички видяхме кои политици излязоха да бранят паметника. Понеже в коментарите често ги слагаха под един аршин, а те се опитваха да се разграничат едни от други, но се видя техният обединителен фундамент какъв е. Що се касае до това има ли този паметник място там или не: ако искаме да спрем това разделение, наследницата на БКП може да се договори с държавата тя да възстанови всички паметници, които са разрушени от БКП, на български герои, загинали във войните, на български монарси, и така да оставим паметниците на съветската армия. Така в обществото няма да има голямо разделение и всички ще бъдат удоволетворени".

Радио ВИДИН: При един наш предишен разговор дискутирахме тази криза, която се превърна в перманентна, гони три години. Тогава казахте, че в българската политика няма визия за справяне с проблемите. Минаха 9 месеца. Какво видяхте за това време?

"Мога да кажа какво не видях: не видях промяна в поведението на политическата класа. Продължава да няма визия за справяне с кризата, няма и как да има. За съжаление, държавата до известна степен се превърна в кръжок за управление, където попадат хора, които наистина нямат елементарни политически рефлекси, както и необходимите познания за справяне с тежка ситуация. Тук е моментът да кажем, че има и други държави, в които не се справят дори опитни политици, защото така две безпрецедентни събития в последните години - пандемията и войната в Украйна. Разбира се, че тук вече се изисква и по-сериозен подход, но както се казва - ние и в спокойни времена трудно се справяхме, а сега, когато има два такива катаклизма, просто ситуацията става още по-сложна".

Радио ВИДИН: Лошо впечатление тази вечна надпревара да бъдем по-праведни от Папата, русофилията и русофобията изобщо, Брюксел и Вашингтон. Сякаш нашата политическа класа няма достатъчно умения.

"Пак ще се върна на предишната хипотеза: ние сме определили хората, които са на тази сцена. Ние като народ сме им гласували това доверие. Те не са дошли отнякъде и са казали "аз ще бъда в политиката", ние сме им гласували доверие, така че те са отражение на нас самите. Политическата класа винаги е отражение на населението, макар че това е неприятна истина и непопулярна теза. В такива турбулентни времена е много трудно от самите партии да бъдат привлечени сериозни хора, защото сякаш пропуснаха момента, в който трябва да отчетат резкия спад на доверието въобще към институциите. Може би не си даваха сметка, че този начин на общуване води до още по-голяма липса на доверие".

Радио ВИДИН: Щом е отражение на обществото, значи сме в задънена улица. За да изградим по-доброто бъдеще, това означава качествено образование. А това пък значи поне 20-30 години.

"Абсолютно. Няма решение, което с магическа пръчка, изцяло да препрограмира мирогледа на човека. Напротив, дори когато има турбулентни времена, излизат политически сили, които обичат да се заиграват със страховете на хората, а това в много случаи повлиява и за задълбочаването на тези проблеми, за които говорихме по-рано. Естествено, че говорим за съществена промяна и чрез образование, но ние като казваме образование - това все пак са образовани хора, те не са неграмотни хора, те са хора, преминали през образование. Все повече обаче започваме да изглеждаме като държава, в която живеят две нации. Това е много сериозен проблем, защото за да имаме една обща нация, ние трябва да имаме обща култура, трябва да имаме общ исторически прочит - все неща, които ние нямаме. В нашето общество има ясно разграничени хора, които имат различен исторически прочит, различно самосъзнание, смятат че принадлежат към различни култури и след това вече вътре в тези две условно казани нации - там вече има разделение по други признаци. Това е най-големият проблем в нашата страна. Това е следствие от много неща, натрупали се през годините. При смяна на един режим няма плавен преход. Или се прави както много държави, които се отърсиха от своето минало, или като при българския пример, който виждате до какво абсолютно поляризиране на българското общество е довел".

Радио ВИДИН: Очевидно редовен кабинет не може да управлява по-дълго, да реализира програма, но липсата на такъв оправдание ли е, че основни процеси и неща в държавата не се случват?

"Зависи за кои основни процеси говорим, защото сме в ситуация, в кяото президентът, който на теория не е част от нито една от трите власти, той на практика управлява. Първо се похвали, че е свалил кабинет, после препоръча свои хора, после си оттегли подкрепата, служебен кабинет сега за пореден път. Ние имаме някакво управление винаги, нали, нашето законодателство е предвидило ситуации, в които държавата да не увисва в такъв смисъл, че да няма кой да извършва оперативна работа и да взима някакви решения, макар и на теория по-ограничени отколкото един редовен кабинет. Това е проблем, но не е основният проблем. Той е следствие от много натрупани проблеми. За да стигнем до ситуация, в която не можем да излъчим политическо представителство, което да състави кабинет, това е резултат от много натрупани проблеми, а не самият проблем".

Радио ВИДИН: Липсата на консервативна партия, която да защитава дясното пространство, както и липсата на адекватна лява партия - проблем ли е за политическата ни сцена?

"Аз много често съм коментирал това наше тотално объркване какво е ляво и дясно, което не кореспондира нито с теоретичната, нито с историческата основа, нито с практиката навсякъде. Ние сме си измислили наше ляво и дясно. Ние нямаме класическа левица каквато има по дефиниция и в повечето държави. Нямаме и класическа консервативна десница, а такава има навсякъде, описана е и от теорията. Има такива политически проекти, които се опитват да бъдат това, но те не получават сериозна подкрепа. Не успяват да обединят хората, да консолидират този консервативен избирател. Дали проблемът е, че не се справят или че хората, които биха споделяли такива ценности и идеологии са малко - това вече е въпрос, на който аз не мога да отговоря, но, за съжаление, подозирам, че е второто".

Радио ВИДИН: Доколко има значение дали гласуваме с машина или на хартия?

"Има значение какво се случва накрая на изборния ден. В последните години това е ключовият момент. Често се спекулира кога точно, как се правят тези неща, как стават, преди плашеха с чували и т.н, сега много неща се случват точно в момента на броенето. Машината, ако предположим, че тя не е компроментирана, там тези номера не могат да минат. Това са номера със слагане в грешка купчина, зацапване, надраскване, такива леки моменти, които не са част от изборния ни процес, но ние познаваме от много време. Машината, ако не е комроментирана, тя предотвратява този момент".

Радио ВИДИН: Каква активност очаквате на 2 април?

"Не очаквам да е свръхвисока. Напротив, очаквам да е ниска. Заради чувството за предрешеност. Избирателната активност ще бъде компенсирана изцяло от партийния актив на политическите партии - членове, семейства, служители по администрации, фирми, които са в тясна зависимост заради обществени поръчки и контролиран вот, но няма да влизам в детайл".

Радио ВИДИН: Наскоро проведох разговор, основата му беше, че ключът към правителството е външен. 

"Ключът към съставяне на правителството е вътрешен, защото би било много наивно да смятаме, че наши партньори извън България нямат визия за това трябва или не трябва правителство. Дори тяхното влияние все пак е ограничено, колкото и силно да е то. Ограничено е дотолкова доколкото че не може пряко да даде заповед. Може да провежда срещи, да прави опити за влияние, но не може да даде пряка заповед".

Радио ВИДИН: Гледах дебати по телевизиите. Основните играчи обещават повече диалог и опити за преодоляване на кризата след изборите. Реалност или популизъм?

"Обещание за светло бъдеще. Това обаче не са дебати, а изявления. Това е интересен казус в българската предизборна среда. Аз понеже също наблюдавам разни участия, прави силно впечатление, че са изявления, като монолози. Има пълен комфорт от водещите, не знам на какво се дължи. Дали водещите така си представят, че следва да се води разговор, не знам, нямам идея, но в сериозните национални медии от това, което се вижда, самите кандидати, освен че изглеждат доста неподготвени, водещите им осигуряват комфорт. Целта е човекът да бъде провокиран в добрия смисъл на думата, за да разберат избирателите какъв е този човек и каква е неговата визия. Ние гледаме едни изявления, което не помага на избирателите да вземат правилно решение".







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34