Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на потребителите

Габриела Руменова: Високите цени на стоките водят до незаконни практики

Габриела Руменова
Снимка: Таня Милушева



На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя. Първото официално отбелязване на този ден е през 1983 година и от тогава става важна дата за потребителските организации по света. В България Денят се отбелязва за пръв път преди 9 години. Безопасност, информация, избор и високите цени на продуктите - това най-често потребителите посочват като проблеми у нас.


Високите цени на стоките са предпоставка търговци и вериги да прибягват до незаконни практики, обясни Габриела Руенова, създател на платформата „Ние потребителите“. 


Заради ниската покупателна активност някои стоки са пускани на т. нар. промоции. Не е изключен и вариантът продуктите да се изтеглят от пазара, да се препакетират и отново да се пуснат във веригите, но с нов срок на годност. Преди дни именно такъв сигнал е подаден и на платформата им, каза Габриела Руменова:


"Съвсем скоро в нашата платформа получихме един видеоклип, в който се вижда как едни най-обикновени бисквити са опаковани с две опаковки една върху друга. И върху горната датата е 03.03.2023 година, а върху долната е 03.05.2023 година. Това означава, че или става дума за някаква грешка, което е може би по-малко вероятно, или пък търговецът е приготвил вариант, в който, ако не се реализира тази продукция до 03.03, което съвсем наскоро мина като дата, да изтегли тази партида, да свали горните опаковки и да остави долните.. Логичното обяснение на един нормален потребител е именно това, защото каква да е причината един търговец да сложи две опаковки и горната да е с по-ранен срок на годност, а пък долната да е с по-късен... Затова е и Българската агенция по безопасност на храните, но според мен тук потребителите трябва да се обърнат и към търговеца и да си поискат парите обратно. Той няма право да им откаже да ги върне, защото става дума за хранителни стоки и това е свързано с рискове за здравето."


Гледат ли срока на годност и ако е изтекъл, знаят ли към кого да се обърнат - това проверихме в анкета с видинчани


"Случвало се е с киселите млека, но не сме ходили никъде. Като го вземем и го хвърляме, и край. Заети са хората, отчаяни са от всичко... Не ми се е случвало, но като има промоции, гледам, хората се радват. А то промоциите, като ги гледам как са ги омацали тези меса уж в марината, а те стояли, стояли да добият друг вид и да ги продадат. Всеки гледа да вземе парата, но то си е пак за наша сметка. Беден народ - жив дявол... Не гледам въобще срока на годност. Ако трябваше да го гледам, щеше да ми трябват 5 часа, за да пазарувам, а и те така са го направили тоя срок, че ако нямаш очила, няма да го видиш. Ние сме подиграни отвсякъде... Особено на яйцата не може да се разбере по никакъв начин срокът им на годност..."


Проверката за сроковете на годност е сред един от най-големите проблеми на потребителите в глобален мащаб. Показателно сред видинчани е намаленото доверие в контролните органи. Повечето от хората са запознати с правата си, голяма част от възрастните не толкова, но всеобщото мнение за измамите с годността на стоките е едно и това е, че те остават безнаказани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55