Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК одобри броя на бюлетините в Северозапада

На предсрочните парламентарни избори на 2 април ще можем да избираме как да гласуваме- дали с хартиена бюлетина или на машина.


Секционните избирателни комисии (СИК) на територията на 12 Многомандатен избирателен район (МИР) - Монтана са 293. Тази цифра може да не е окончателна, тъй като 48 часа преди изборите ще се формират СИК в болниците и местата за лечение. В 184 секции ще има възможност и за машинно гласуване, в 108 ще се гласува само с хартиена бюлетина. Избирателите в област Монтана са 118 хиляди, толкова и хартиени бюлетини са поръчани.


„Те ще бъдат доставени тази седмица. Прави се по решение на Районна избирателна комисия, утвърждаваме броя, който ни е даден от ГРАО (Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“- бел.ред.) и се осигуряват пълният брой хартиени бюлетини. Така че всеки един избирател има възможност да си избере хартиена или машинна бюлетина за гласуване“, каза Петко Петков- член на РИК (Районна избирателна комисия)- Монтана, определен за говорител.


Обученията за членовете на СИК ще бъдат онлайн, като съвместно с доставчика на машините ще се проведе обучение на 27-и и 28-и март от 17:30 часа. На сайта на РИК има обучителен протокол в който членовете могат да тестват дали правилно са попълнили протокола, допълни Петко Петков.


В област Враца СИК са 316 към този момент. Преди изборите ще бъдат обявени и допълнителните секции в затворите, болниците и домовете за стари хора. 229 СИК са с по 1 машина за гласуване. С хартиена бюлетина ще се гласува в 87, като в този брой са включени 25 подвижни секции. Избирателите в област Враца са 152 333.


„Предстои да бъдат доставени 153 800 броя бюлетини. Броят се определя като първоначално РИК подава предложение и на база на броя на гласоподавателите плюс 10 процента отгоре. След което ЦИК (Централната избирателна комисия-бел.ред.) преценява тази бройка и примерно, както в случая, я редуцира. Така че ние първоначално сме подали около 160 000 като бройка, както е според Изборния кодекс и сме получили съгласието за получаване на 153 800“, каза Силия Иванова- говорител на РИК (Районна избирателна комисия)- Враца.


Броят на хартиените бюлетини ще е достатъчен, тъй като броят им е повече от гласоподавателите и не всички гласуват на 100 процента, допълни Силия Иванова.


РИК – Видин днес и утре са ангажирани, но говорителят Васил Бенов съобщи, че ще може да даде информация за броя на  хартиените бюлетини на 24 март. Според предоставената ни досега информация от РИК 238 са СИК в област Видин. Избирателите са 83 204.


Как се определя броят на хартиените бюлетини и колко ще бъдат доставени на трите районни избирателни комисии в Северозападна България?


„По реда на Изборния кодекс би следвало да се отпечатат хартиени бюлетини според броя на избирателите с 10 процента резерв, но от години Централната избирателна комисия на определени места взема решение въз основа на предложение на областния управител на съответната област и на Районните избирателни комисии и в някои от случаите се отпечатват и по-малък брой бюлетини от предвидения, тъй като след това тези бюлетини се унищожават. Неизползваните бюлетини за всички избори се унищожават. И за тези избори на 2 април отново в няколко изборни района сме предвидили по-малък брой бюлетини да бъдат отпечатани“, каза Росица Матева- заместник председател на ЦИК.


За област Видин ще бъдат отпечатани 50 000 бюлетини.


„За Видин ние имахме една кореспонденция. За изборите на 2 октомври 2022 година постъпи предложение от областния управител на Видин, подкрепено от Районната избирателна комисия да бъдат отпечатани 50 000 бюлетини и при преценката за тази година, за тези избори на 2 април, ние взехме решение да бъдат отпечатани същият брой бюлетини, водени от това, че на предходните избори на 2 октомври във Видински многомандатен избирателен район са гласували 29 786 избиратели. Т.е. 30 000 бюлетини биха били използвани. Останалите са унищожени отново, те даже не са били раздадени на секционните избирателни комисии.“


Секциите в страната, в които ще има машинно гласуване, са публикувани на сайта на ЦИК. Росица Матева уточни още, че членовете на СИК не трябва да късат предварително бюлетини от кочаните и да не поставят предварително печат на гърба на бюлетината. Тези действия трябва да бъдат извършени пред избирателя.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34