Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2023 година

Снимка: Радио Видин

Общо 16 300 са регистрираните безработни в областите Монтана, Видин и Враца през февруари. Спрямо януари се отчита намаление от 2,1%. Равнището на регистрирана безработица през февруари е 12% при 5.5% средно за страната.


България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на АЕЦ „Козлодуй“На днешното си заседание правителството одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части и материали от Русия заради войната в Украйна.


Общото събрание на акционерите на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца одобри бизнес плана на лечебното заведение, който касае връщането на изтегления вече кредит от 5 200 000 лева от лечебното заведение. 


Минималният размер на дневните пари при командировка в България да се увеличи от 20 на 40 лева предвиждат промени в Наредбата за командировките в страната, които бяха одобрени на днешното правителствено заседание.


Във връзка с предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2.04.2023 г. и с цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушения на обществения ред, кметът на Община Видин Цветан Ценков издаде заповед, с която се забранява продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии, в магазини и други търговски обекти, както и в заведения за хранене и развлечение и други обществени места на територията на Общината, за времето от 19:00 ч. на 1.04.2023 г. до 21:00 ч. на 2.04.2023 г., съобщават от местната управа.


Областна администрация Враца е върнала решение на Общинския съвет в Мизия. Решението на областния управител Георги Митов е от 13 март. Губернаторът оспорва решение на местния парламент от 23 февруари. Съветът е одобрил предложението на администрацията да кандидатства за заем от 522 000 лева пред Фонд ФЛАГ, за да изготви и кандидатства за средства по 9 работни проекта.


Районната прокуратура във Враца разследва съмнение за блудство с 4-годишно момиче. Досъдебното производство е образувано след сигнал на майката на детето, че то е получило травма в интимната област в детската градина, която посещава. В учебното заведение тече вътрешна проверка от Община Враца. 


Община Кула приема заявления за закупуване на стояща дървесина на корен за лична употреба за отоплителен сезон 2023/24 година. Заявки могат да се подават от жители, представители на едно домакинство, с постоянен или настоящ адрес в съответното населено място, до 31 март. 


Митнически служители откриха 198 800 къса (9940 кутии) цигари при проверка на товарен автомобил с българска регистрация на граничния пункт на Дунав мост 2, съобщават от Агенция "Митници". 


На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който цели да привлече вниманието върху значението на водните ресурси и необходимостта от опазването им.


Близо 300 круизни кораба ще акостират на Пристанище – Видин през тази година. Това стана ясно на работна среща на областния управител Огнян Асенов с членове на Областната комисия за обществен ред и сигурност. 


Проектът за нов Правилник за устройството и дейността на Регионален исторически музей– Видин предвижда редица промени. Предложенията бяха подложени на обществено обсъждане.


Ломската художничка Андриана Андреева подреди изложба в благоевградската галерия „ЕМЕ”. Експозицията носи заглавието„От душа за душа” и съдържа 24 живописни платна, рисувани с акварел, акрил, кафе и въглен. 


Пролетта беше весело посрещната с много песни и усмивки от възпитаниците на ДГ „Иглика” – Белоградчик. Децата от група „Бонбон” извикаха Пролетта, а нейното появяване предизвика още повече положителни емоции. Тя не пропусна да раздаде на всички присъстващи и майсторски изработени цветя. От името на общинската администрация в Белоградчик бяха осигурени подаръци за всички деца. След тържеството, те се отправиха към двора на детската градина, където засадиха нови цветя и дръвчета. Инициативата е по повод отбелязването на Световния ден на водата.


Общинска администрация Ружинци съвместно с Народно читалище " Христо Ботев 1898" в селото организира безплатен курс по английски език за начинаещи. От общинската управа съобщиха също и че набират желаещи за детски хор. "Първоначално събираме групи по 10 деца и чак тогава започват уроците и репетициите два пъти в седмицата", обясни кметът на община Ружинци Александър Александров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34