Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

Снимка: Архив

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова. По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително опустошително заболяване не само в здравно, но и в социално-икономическо отношение и да се мобилизират усилията на цялото общество, за да можем да окажем отпор на нейното нашествие. Туберкулозата е едно древно заболяване, за което първите сведения са отпреди 2000-3000 години. В наши дни има поне три причини тя да продължава да бъде актуална, обясни вирусологът:


„Първото нещо е, че тя продължава да бъде сред водещите причини за настъпване смърт в световен мащаб. СЗО (Световната здравна организация - бел.ред.) я постави на 13-о място като причина за настъпване на смърт сред инфекциозните болести през 2020 година, съответно тя беше преди ХИВ СПИН и беше изпреварена единствено от COVID. При децата тя също е една от 10-те водещи причини за настъпване на смърт . Годишно се разболяват около 10 милиона души. През 2021 година броят им е 10,6 млн., и съответно 1,6 млн. души са загубили живота си. На ден около 4 100 души умират, около 30 000 души се разболяват. Около 95% от тези случаи са в развиващите се страни, но това по никакъв начин не трябва да успокоява никого… Латентната форма на туберкулозата засяга около 2 милиарда души, което на практика означава всеки четвърти човек. Латентна туберкулоза означава, че това са хора, които са инфектирани, но не са болни, нямат клинични симптоми и не могат да разпространяват заболяването. И като стана дума за разпространение туберкулозата в 90% от случаите засяга белия дроб, но тя би могла да засегне и всички останали тъкани и органи. Но инфекцията се предава от инфектирани с белодробна форма, които са с активно заболяване и когато кашлят. Втората причина е, че съвместните инфекции, да речем туберкулоза и ХИВ, привличат изключително много вниманието на специалистите, защото се оказа, че хората, които са инфектирани с ХИВ могат да развият туберкулоза много по-често, повече от 20 пъти е по-висок рискът в сравнение с останалите. Рискът да загубят живота си е два пъти по-висок... Добрата новина е, че комбинираната антиретровирусна терапия за ХИВ рязко снижава този риск… Третата причина, която изключително много стряска специалистите, това са туберкулозните причинители, които са устойчиви на терапия. Може да бъдат устойчиви на двата най-често използвани противотуберкулозни агента, но могат да бъдат устойчиви и на по-широк кръг и в този случай това заболяване става нелечимо…"


Проф. Александрова добави, че честота на тези случаи се увеличава както в развиващите се страни, така и в индустриализираните държави, което е огромна заплаха за общественото здраве. 


БНР подкасти:

Вижте още

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин.  Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър.  "Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се..

публикувано на 01.06.23 в 16:54