Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

Снимка: Архив

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова. По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително опустошително заболяване не само в здравно, но и в социално-икономическо отношение и да се мобилизират усилията на цялото общество, за да можем да окажем отпор на нейното нашествие. Туберкулозата е едно древно заболяване, за което първите сведения са отпреди 2000-3000 години. В наши дни има поне три причини тя да продължава да бъде актуална, обясни вирусологът:


„Първото нещо е, че тя продължава да бъде сред водещите причини за настъпване смърт в световен мащаб. СЗО (Световната здравна организация - бел.ред.) я постави на 13-о място като причина за настъпване на смърт сред инфекциозните болести през 2020 година, съответно тя беше преди ХИВ СПИН и беше изпреварена единствено от COVID. При децата тя също е една от 10-те водещи причини за настъпване на смърт . Годишно се разболяват около 10 милиона души. През 2021 година броят им е 10,6 млн., и съответно 1,6 млн. души са загубили живота си. На ден около 4 100 души умират, около 30 000 души се разболяват. Около 95% от тези случаи са в развиващите се страни, но това по никакъв начин не трябва да успокоява никого… Латентната форма на туберкулозата засяга около 2 милиарда души, което на практика означава всеки четвърти човек. Латентна туберкулоза означава, че това са хора, които са инфектирани, но не са болни, нямат клинични симптоми и не могат да разпространяват заболяването. И като стана дума за разпространение туберкулозата в 90% от случаите засяга белия дроб, но тя би могла да засегне и всички останали тъкани и органи. Но инфекцията се предава от инфектирани с белодробна форма, които са с активно заболяване и когато кашлят. Втората причина е, че съвместните инфекции, да речем туберкулоза и ХИВ, привличат изключително много вниманието на специалистите, защото се оказа, че хората, които са инфектирани с ХИВ могат да развият туберкулоза много по-често, повече от 20 пъти е по-висок рискът в сравнение с останалите. Рискът да загубят живота си е два пъти по-висок... Добрата новина е, че комбинираната антиретровирусна терапия за ХИВ рязко снижава този риск… Третата причина, която изключително много стряска специалистите, това са туберкулозните причинители, които са устойчиви на терапия. Може да бъдат устойчиви на двата най-често използвани противотуберкулозни агента, но могат да бъдат устойчиви и на по-широк кръг и в този случай това заболяване става нелечимо…"


Проф. Александрова добави, че честота на тези случаи се увеличава както в развиващите се страни, така и в индустриализираните държави, което е огромна заплаха за общественото здраве. 


БНР подкасти:

Вижте още

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00