Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Портал и сборник с архивни документи ще бъдат представени във Видин

Снимка: РИМ-Видин

Портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане и сборникът "Българските земи в архивите и документите от XVIII-XIX век: Модерност и традиция" ще бъдат представени във Видин. Създадени са по научен проект, чиято цел е да даде възможност на институциите да споделят информация за съхраняваните от тях документи, които са носители на информация за Възраждането. Потребители ще могат да бъдат всички български граждани, които проявяват интерес, обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София:

"Идеята се роди преди няколко години, когато се събрахме група архивисти и IT специалисти. В хода на разговора стигнахме до заключението, че всъщност ние знаем много малко за това какво притежават нашите архивохранилища... Решихме, че би било добре да има възможност за споделяне на информация от хора от съответните институции или пък ползватели на документи от съответните институции, да имат възможност да подават информация за това какво са видели, какво са прочели, какво съхраняват и така да имаме възможност да споделяме."

Порталът ще бъде активен и ще може да се ползва от средата на месец май, уточни доц. Атанасов. В рамките на научния проект са издадени и пет книги. Сборникът "Българските земи в архивите и документите от XVIII-XIX век: Модерност и традиция" е последната от тях. Продукт е на конференция за документалистика и архивистика с фокус върху документите от Възраждането.

"И успяхме да съберем материалите след въпросната конференция, да издам съответния сборник, в който има наистина много интересни публикации. Няколко тематични кръга се събраха - публикации за определени документи, преводи на определени документи, примерно от османски език, публикации на документи от български език от периода на Възраждането, кръг около целия масив от документи от този период, кръг с публикации, имащи отношение къмто обучението по архивистика."

Сборникът е съставен от доц. Християн Атанасов и Орлин Събев. Достъпен е и може да се ползва в електронен вариант на платформата за споделяне на научна литература Academia.edu. Официално ще бъде представен във Видин на 31 март, от 14:30 часа в Исторически музей "Конака".


Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55