Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

Снимка: Pixabay

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от съвместно изследване на организация “Прагматика” и фирма, предлагаща аксесоари за сън. Целевата група обхваща мъже и жени на възраст 25-55 години, живеещи в градове, с население над 50 000 души. 

Българите спят приблизително с половин час по-малко от целесъобразните най-малко седем, като качеството на съня се утежнява с възрастта и казусът е по-често срещан при дамите - 36% от тях се разсънват повече от един път на вечер в сравнение с 29% при мъжете. Всеки пети заспива трудно, а 11% сънуват кошмари. Едва 12% от българите считат съня си за отличен. Според резултатите от проучването има пряка връзка между качеството на съня и здравословното, психическото състояние, леглото, на което спим, храната, взаимоотношенията ни с хората около нас и настроенията ни през деня. Близо два пъти по-често българите с проблематичен сън изпитват терзание, тревога или някаква физическа болка. Потърсихме за коментар психолога от Монтана Ирина Дамянова.


"Като специалист мога да кажа, че освен количеството сън, което би трябвало да е между 7 и 8 часа, е много важно и качеството на съня. Освен часовете е важно дали човек се буди лесно, колко пъти се буди нощем, дали се буди прекалено рано, а някой може да има нужда и от обратното - да има нужда от много сън и да не са му достатъчни 7 или 8 часа спане. Организмът не може да се възстанови и в двата случая. От сферата на психологията, един от първите симптоми, които се проявяват при някакво психично страдание или прекалено много стрес е именно влошаването на съня"- коментира Ирина Дамянова.


Според данните от изследването тъга изпитват 18% от лицата с безпроблемен сън, а при хората с нарушен сън това чувство се появява в 46% от случаите. 12% от анкетираните без проблеми със съня усещат гняв, докато при хората с такива проблеми резултатът скача тройно - до 39%. Отчаяние изпитват 29% от запитаните с проблеми със съня и единствено 8% от лицата със здрав сън. 


Попитахме видинчани спят ли спокойно и от какво зависи спокойният сън на човека:


"Сънят ни зависи от много неща. Аз спя спокойно, защото вече не се впечатлявам от нищо, защото най-лошата нация сме ние, българите, и това влияе и на съня. Алкохолът омаря и ти заспиваш, но после, миг след като си заспал, започваш да сънуваш лошотиите... Ние не спим, не ни хваща сън... Това, което ни сервират всеки ден, ти как мислиш? Тук увеличават, там увеличават... 100-150 грама и две чаши вино с лимонадка, и спя като къпан"- коментираха видинчани


Има пряка връзка между голям брой хронични болести и проблемите със съня, показват още резултатите от изследването. Хората, които страдат от хипертония, тревога, меланхолия и мигрена, имат по-проблематичен сън от здравите хора. В крайна сметка е от съществено значение да обръщаме внимание на времето за сън и качеството му, а това при какви условия и къде спим са значими детайли, които носят съществени последствия върху здравето на всеки един от нас. 


Вижте още

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин . За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена..

публикувано на 07.06.23 в 14:04

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист   и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове...

публикувано на 07.06.23 в 12:00
Лятно кино под звездите беше включено и в миналогодишното издание на панаира

Готвят 106-ото издание на панаира в Кула

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август.  Тази година е неговото 106 издание.  Множество изненади за Кулския панаир предлагат от сдружение „ Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени  концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската..

публикувано на 07.06.23 в 11:04

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30