Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволци почистиха път между мездренски села

Снимка: Радио ВИДИН

Доброволци почистиха пътя между мездренските села Лик и Дърманци. В инициативата на кметство Лик участват близо 20 местни жители, сред които и деца. Събрани са около 80 чувала отпадъци. Акцията е организирана с обява в социалните мрежи и на място в селото. Община Мездра е съдействала с консумативи и извозването на чувалите с отпадъци, обясни за Радио ВИДИН кметският наместник на село Лик Валентина Мишева:


"... Хората се събраха, разпределихме се, примерно на по 2 км един от друг, среща донякъде и после продължихме, за да можем да обхванем целия район. Бяхме по двойки, защото се минава от двете страни на пътя, за да не пречим на движението на превозните средства... Имаше и много млади хора, които пътуват по този път и наистина прави впечатление първоначално изхвърлените бутилки от минерална вода, от безалкохолно, чашки от кафе. След това се оказа, че малко по-надолу от пътя вече имаме буркани изхвърлени, зимнина, включително гуми, чували с дрехи, строителни отпадъци, всичко... Между другото, много млади хора се отзоваха, имаше хора не само от селото. Имаше хора от Мездра... Отдел „Екология“ към Община Мездра ни подсигури найлоновите чували, ръкавиците, за да бъде безопасно пипането на отпадъците. Отделно, с Общинско предприятие „Чистота“ се бяхме разбрали с техния управител, че извозвайки отпадъците от контейнерите, ще приберат и чувалите, които сме складирали..."


От кметство Лик планират също да поставят табели, за да предотвратят образуването на нерегламентирани сметища. 


"Това е една инициатива, която ще продължи на 22 април. Има съвместна инициатива на селата Синьо бърдо, Ослен Криводол, Лик, може би и Дърманци ще се включи отново с почистване на гората..."Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55