Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зимите не са това, което бяха

Снимка: Радио ВИДИН

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека".


Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения. В Европа изминалата зима е с положителна аномалия на средната сезонна температура, отчита климатологът:


„Що се касае до самата аномалия от градус и четиридесет и четири стотни, тази аномалия нарежда изминалата зима за Европа като втората най-топла в близо 44-годишната история. Тук имам предвид събирането на данни по такъв начин. Данните се събират по сателитен способ и той е много точен.“


От 1911 година до момента, скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие. От 1991 година до 2023 година трендът на повишение е с 0,5 градуса на десетилетие или повече от три пъти по-голям отколкото за целия изминал период. Това говори, че последните години има стремглаво повишение на зимните температури.


Тази зима, в периода 31 декември - 2 януари повече от 1000 станции са си подобрили най-високата измервана температура и са поставени повече от 1000 топли рекорда. Почти всички страни от континента са отчели топли рекорди, включително и България.


На базата на 11 станции в България изчислената средна зимна температура показва стойност, която досега не е била отчитана, допълни Симеон Матев:


„И по този повод ние имаме скромното самочувствие да кажем, че изминалата зима е най-топлата в нашата страна... 2023 година превъзхожда с повече от градус предишните най-топли зими, които са били 2020 и 2021 година и несъмнено един от водачите до момента - 2007 година.“


За последните 63 години най-студените зими са били през 1963 година, 1985 година, като 2012 и 2017 са последните по- студени зими. През 1963 година например падат едни от най-дебелите снегове в нашата страна. На хижа "Пирин" са отчетени 460-480 см снежна покривка. През 1985 година режимът на тока е бил в резултат на замръзналата река Дунав:


„И шлеповете с въглища не можеха да пътуват, за да захранват тогавашните ТЕЦ-ове, които бяха основен дял в енергетиката ни. 2012 година е последната по-така отчетливо студена зима, защото през нея пък бяха отчетени доста ниски температури. Във Видин, например, бяха измерени -28 градуса, в Кнежа -29 градуса. Но, това е последната година, в която са отчетени толкова ниски температури“, уточни Симеон Матев.


За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса. За последните 10 години това повишение вече е с по-големи скорости 2-3-4 пъти. До какво води това?


„Дните със снежна покривка намаляват, ледените дни намаляват, намаляват дните със снежни виелици. Зимните прояви като цяло намаляват. Дори има деца, които са на 7-8-годишна възраст, които живеят в Южна или Югоизточна България, те не знаят какво е сняг“, каза още Симеон Матев.


Какви последствия, природни и икономически, настъпват от топлите зими, може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Мадлен Аспарухова: Всичко, което исках, е в 2023-та

  "Всичко, което искахме"  - втората книга на видинската писателка Мадлен Аспарухова , излезе от печат и ще бъде представена на Софийския международен панаир на книгата. В нея са събрани 44 разказа, писани в продължение на десетилетие. Книгата излиза 13 години след "Пътечка през шубраците" - сборник, който авторката издава още на 17-годишна възраст...

публикувано на 07.12.23 в 12:44

Шофьори: Събирането на глоби на границата ще затрудни трафика

От началото на седмицата шофьорите, напускащи страната получават предупреждение от граничните власти, ако имат неплатени глоби. Освен това пътници в превозните средства също могат да бъдат проверявани за невръчени фишове. Причината да се премине към акцията е, че голяма част от глобите никога не се събират, обясни премиерът Николай Денков...

публикувано на 07.12.23 в 12:40

Враца посреща 14-ото издание на "Рок до края на света"

На 16 декември Враца ще бъде домакин на традиционния младежки рок фестивал "Рок до края на света". Събитието е част от зимния културен календар на Младежкия дом в града под Околчица и тазгодишното му 14-о издание е чакано с нетърпение от рок феновете в Северозападна България. Идеята на организаторите е да се дава възможност за сценична изява на..

публикувано на 07.12.23 в 12:00

Спорт с кауза: Турнир помага на две деца от Враца

Коледен благотворителен турнир  по минифутбол ще се проведе в рамките на три дни във Враца. Първоначалната идея на спортната проява е да се съберат средства в подкрепа на Гергана Петрова от Враца, която е с диагноза "Остеосарком", вследствие на която губи единия си крак. В процес на организация на събитието, парите за протеза на Гери вече са..

публикувано на 07.12.23 в 11:15

В "Музикална зона" на 07 декември 2023 слушаме Иля Серов

Той е американски джаз тромпетист и певец от младото поколение, обявен за най-добър нов изпълнител на Международните награди за развлечения в Холивуд през 2014 г. Музиката му дава нов живот на позните популярни песни и джаз стандарти. Авторските му композиции вече звучат по радиостанциите в световен мащаб. Ангажиран е с новите поколения слушатели,..

публикувано на 07.12.23 в 09:00

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23