Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зимите не са това, което бяха

Снимка: Радио ВИДИН

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека".


Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения. В Европа изминалата зима е с положителна аномалия на средната сезонна температура, отчита климатологът:


„Що се касае до самата аномалия от градус и четиридесет и четири стотни, тази аномалия нарежда изминалата зима за Европа като втората най-топла в близо 44-годишната история. Тук имам предвид събирането на данни по такъв начин. Данните се събират по сателитен способ и той е много точен.“


От 1911 година до момента, скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие. От 1991 година до 2023 година трендът на повишение е с 0,5 градуса на десетилетие или повече от три пъти по-голям отколкото за целия изминал период. Това говори, че последните години има стремглаво повишение на зимните температури.


Тази зима, в периода 31 декември - 2 януари повече от 1000 станции са си подобрили най-високата измервана температура и са поставени повече от 1000 топли рекорда. Почти всички страни от континента са отчели топли рекорди, включително и България.


На базата на 11 станции в България изчислената средна зимна температура показва стойност, която досега не е била отчитана, допълни Симеон Матев:


„И по този повод ние имаме скромното самочувствие да кажем, че изминалата зима е най-топлата в нашата страна... 2023 година превъзхожда с повече от градус предишните най-топли зими, които са били 2020 и 2021 година и несъмнено един от водачите до момента - 2007 година.“


За последните 63 години най-студените зими са били през 1963 година, 1985 година, като 2012 и 2017 са последните по- студени зими. През 1963 година например падат едни от най-дебелите снегове в нашата страна. На хижа "Пирин" са отчетени 460-480 см снежна покривка. През 1985 година режимът на тока е бил в резултат на замръзналата река Дунав:


„И шлеповете с въглища не можеха да пътуват, за да захранват тогавашните ТЕЦ-ове, които бяха основен дял в енергетиката ни. 2012 година е последната по-така отчетливо студена зима, защото през нея пък бяха отчетени доста ниски температури. Във Видин, например, бяха измерени -28 градуса, в Кнежа -29 градуса. Но, това е последната година, в която са отчетени толкова ниски температури“, уточни Симеон Матев.


За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса. За последните 10 години това повишение вече е с по-големи скорости 2-3-4 пъти. До какво води това?


„Дните със снежна покривка намаляват, ледените дни намаляват, намаляват дните със снежни виелици. Зимните прояви като цяло намаляват. Дори има деца, които са на 7-8-годишна възраст, които живеят в Южна или Югоизточна България, те не знаят какво е сняг“, каза още Симеон Матев.


Какви последствия, природни и икономически, настъпват от топлите зими, може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55