Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-евтините храни в магазините ще бъдат със стикер

Снимка: Министерство на икономиката


През настоящия месец април трябва да се усети спад в цените на магазините, съобщи днес Никола Стоянов. 

Министърът на икономиката добави, че се подготвят и съответните законови промени, които да постигнат траен ефект в укротяването на цените. 

Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни служебният министър. 

Видинчани споделят, че информационният портал за наблюдение и сравнение на цените на част от хранителните продукти в малката потребителска кошница в България е стъпка в правилната посока, но не вярват, че е възможно да се постигне сериозно намаление в цените.

"Във всички случай е полезно да има такава платформа, човек ще може да сравнява, да се ориентира... Може би е добре, но не вярвам да реши целият проблем, просто не съм оптимист... Виждате каква е минималната заплата, направете една сметка колко отиват за храна... Тази платформа дава гласност на случващото се, това е по-важното, защото хората просто виждат какво се случва на пазара".

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg, съобщават от Министерството на икономиката.

До сега само две търговски вериги са подали информация към сайта foodprice.bg, като тя вече е публикувана.

Едната верига е "Лидл", която предоставя информация за 5 продукта в търговската ѝ мрежа. Другата верига е "КООП" на Централния кооперативен съюз, която предоставя информация за 15 стоки в магазините си в София и Пловдив.

Вижте още

Снимката на 7 декември 2023 година

Две  коледни къщички  красят централния вход на най-старата гимназия във Видин СУ "Цар Симеон Велики".   Къщичките са изработени от дърво, по идея на учителите в целодневна организация, които се занимават със следобедната самоподготовка на децата. Учениците изработват коледните украшения и сувенири за базара, който започва в седмицата преди Коледа...

публикувано на 07.12.23 в 18:00

Започва благотворителна кампания в помощ на възрастни хора в община Бойница

Доброволци от сдружение "Северозапазване" започват коледната благотворителна кампания "Бъди човек"  за втора поредна година в община Бойница .  Мотото на проявата е "Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда". Организацията ще започне инициативата утре, 8 декември, като акцията ще продължи до 22 декември.  Доброволците ще събират..

публикувано на 07.12.23 в 16:36

Откриха две обновени отделения в ломската болница

В ломската болница „Свети Николай Чудотворец“ бяха открити обновените отделения по анестезиологоя и интензивно лечение и по инфекциозни болести в деня на свети Николай Чудотворец. Управителят д-р Георги Савков благодари на фирмата–изпълнител, извършила ремонта, и поздрави колектива на лечебното заведение за високите резултати през годината. Той..

публикувано на 07.12.23 в 16:07

Общинският съвет в Мездра ще проведе първо редовно заседание

Днес от 16.00 часа Общинският съвет (ОбС) в Мездра ще проведе своето първо редовно заседание при проект за дневен ред от 8 точки.Общинските съветници ще приемат Правилник за организацията на ОбС, неговите комисии и взаимодействие с общинската администрация за мандат 2023-2027 година, ще определят числеността и състава на постоянните комисии и ще..

публикувано на 07.12.23 в 15:25

Коледни къщички украсиха видинска гимназия

Две коледни къщички красят централния вход на най-старата гимназия във Видин СУ "Цар Симеон Велики" .  Къщичките са изработени от дърво, по идея на учителите в целодневна организация, които се занимават със следобедната самоподготовка на децата, каза директорът на училището Ирена Гъркова : "Коледните ни къщички, едната, която е украсена..

публикувано на 07.12.23 в 15:00

Първокласници правиха коледна украса във Видин

Първокласниците от СУ "П. Р. Славейков" във Видин изработиха коледни гирлянди в Детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Инициативата е в рамките на обявените от културната институция коледни работилници, които започнаха в началото на тази седмица и ще продължат до 16 декември. Учениците от 1-ви "а" клас създадоха..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

Във Видин представиха възможности за финансиране на иновации в предприятията

Общо 293,4 млн. лева финансов ресурс е на разположение на бизнеса за внедряване на иновации . Днес експерти от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" представиха във Видин подробности за отворената за кандидатстване процедура "Внедряване на иновации в предприятията". Тя е насочена към микро-, малки, средни предприятия и малки..

публикувано на 07.12.23 в 12:38