Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гласуваме за 49-тото Народно събрание

Илюстрация: Георги Цветков

Изборите за 49-то Народно събрание на България ще се проведат днес по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласуване едновременно с бюлетини от хартия и от машини и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната.

Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина  а в избирателните списъци фигурират над 6 милиона и 500 хиляди избиратели. 

Секциите във страната отварят след час в 07.00 часа, а гласуването продължава до 20.00 часа вечерта.

Законодателят реши, че в секции с над 300 избиратели се гласува и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, но още вчера стана ясно, че 15 от тях са извън строя още преди началото на вота. 

В чужбина секциите са 737 броя в 61 държави. а машините там са 245. Най много секции в зад граница има в съседна Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.

За 240 места в парламента се борят 4 566 ма кандидати . Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции .

Избирателите гласуват с валидна лична карта. При влизане в изборното помещение обявяват дали ще гласуват 

"Ако са решили да гласуват с хартиена бюлетина, много важно е да знаят, че трябва да изразят своя вот само с химикал, пишещ със син цвят, отбелязвайки с "X" или "V". Много важно е да не гласуват само с преференция. Задължително трябва да има глас за партия или коалиция, за да бъде отчетен гласът им", коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

При гласуване с машина бюлетината се визуализира на екрана а на разпечатаната бюлетина се отбелязва вота на избирателя за коя формация е гласувал и ако е отбелязана преференция името на предпочетения кандидат. 

След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини а след това тези от машините, данните ще се впишат на отделни редове  а на трети ще се сумират. ЦИК указа, че няма невалидни бюлетини от машините. Във страната броенето ще протече в условията на видеоизлъчване и записване с устройства, такива има в 11 хиляди 608 секции, вчера бяха подменени 5 неработещи. Видеонаблюдението ще е достъпно на платформата еvideo.bg. 

 Обявяването на социологически данни е забранено до краят на изборния ден в 20.00 часа .


Вижте още

Снимката на 4 октомври 2023 година

Продължават посещенията на мобилната библиотека на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  в кварталите на град Видин  и малките населени места на областта. Днес библиобусът беше в ж.к. "Гео Милев", пред блок 13. Слаб е интересът на жителите от област Монтана към ваксинирането срещу COVID-19 . Общо 92-ма монтанчани са поставили..

публикувано на 04.10.23 в 18:00
Къщата, в която 41-годишният Цветан живеел заедно с майка си

Мъжът, който държа заложници в благоевградското е от Лом

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняем 41-годишният Цветан от град Лом, който в село Вълково държа като заложници бившата си приятелка и майка ѝ и простреля баща ѝ. Досъдебно то производство е за извършени четири престъпления - опит за умишлено убийство, лишаване от свобода в условията на домашно насилие, закана с убийство в..

публикувано на 04.10.23 в 17:45

Общинският съвет в Кула се събра на извънредно заседание

Общинските съветници в Кула на извънредно заседание гласуваха предоставянето от собствени приходи на общината на 60 хиляди лева като временен безлихвен заем за авариен ремонт на покрива на НЧ "Просвета-1882" в града. Предоставените средства ще бъдат възстановени на Общината на равни месечни вноски от 420 лв. месечно за срок от 12 календарни години...

публикувано на 04.10.23 в 17:24

Слаб е интересът към ваксината срещу COVID-19 в Монтанско

Слаб е интересът на жителите от област Монтана към ваксинирането срещу COVID-19 .  Общо 92-ма монтанчани са поставили адаптираната ваксина срещу новия вариант на COVID-19. Имунизацията стартира преди седмица. От тях само 8 са предпочели да го направят при личния си лекар, а останалите са използвали услугите на медицински център в Монтана...

публикувано на 04.10.23 в 16:12

Концерт събира безработни хора в Криводол

В Криводол организират събитие, чиято цел е да привлече вниманието на безработните млади хора , съобщиха от Бюрото по труда. Трудовата борса и общинската управа в града са организатори на мероприятието, което е озаглавено "Да работиш е ЯКО!". То се финансира по Програма “Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 и е съфинансирано от Европейския..

публикувано на 04.10.23 в 15:22
Снимката е илюстративна

Откриха 180 000 евро в товарни автомобили при Оряхово и Дунав мост 2

Общо 180 000 евро откриха митнически служители от Териториалната дирекция в Русе при проверки на Дунав мост 2 и ферибота в Оряхово . На граничния пункт по Дунав мост при Видин са открити 110 000 евро в товарен автомобил с турска регистрация. Още 70 000 евро са намерени при проверка на турски тир в Оряхово. Съставени са актове по Валутния закон. 

публикувано на 04.10.23 в 14:58

платена публикация
Във видинско село се учат на тъкачество

Приключва реализацията на проект "Сръчни като баба-шарени черги тъчем" на НЧ "Мито Марков - 1912" село Макреш, Видинска търговско-промишлена палата и община Макреш. През последната една година НЧ "Мито Марков - 1912" село Макреш в партньорство с Видинска търговско-промишлена палата и община Макреш, спечелиха и реализираха проект "Сръчни като..

публикувано на 04.10.23 в 12:30