Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на гората в Лесотехническата гимназия в Берковица

Снимка: Петя Генова

През цялата изминала седмица учителите и учениците от Лесотехническата професионална гимназия организираха различни инициативи с мисъл за българската гора и грижата за нея- засаждане на дървета, посещение на РДГ – Берковица, открити практики и гостуване на експерти, тематични часове по изобразително изкуство и музика. Финал на Седмицата бе организираното тържество и състезание по Горски многобой.


Празникът бе подготвен от преподавателите Горан Атанасов, Даниела Атанасова, Петя Генова, Тереза Найденова, Петър Василев и със съдействието на Люси Йолова, Галя Василева и Анна Стоянова. Втората част от празника - състезанието по горски многобой бе организирано от преподавателите по професионална подготовка Тереза Найденова, Федя Филипов, Георги Николов и Радослав Ангелов. Гости на най-старото професионално училище в Северозапада бяха експерти от РДГ - Берковица, ДГС - Берковица, УОГС "Петрохан" с. Бързия, председателят на Общинския съвет в Берковица Деян Еленков.


Кулминационен момент от тържеството бе изпълнението на Моника от 8.а клас и Петя Генова, които изпяха химна на всички лесовъди, "Хубава си, моя горо". Присъстващите с вълнение и на крака изслушаха знаковата песен, а някои запяха с дуета. Колорит и жизнерадост внесе изпълнението на момичетата от 8.б клас с китка народни танци по тяхна хореография.




С поздрав към учениците, учителите и своите колеги лесовъди се обърна инж. Сашко Каменов, директор на РДГ - Берковица: "Много се радвам, че сме се събрали днес тук всички от системата на горите и най-вече нашите бъдещи наследници - учениците от ЛПГ. Всичко е в ръцете на учителите, които да ги подготвят така, че да станат едни достойни лесовъди. Тази година мотото на седмицата е "Довери се на лесовъда". Аз искам заедно с учениците - бъдещи наши колеги, да градим доверието на обществото към българската гора и хората, които работят за българската гора".


Последва забавна викторина, свързана с професията. Състезанието по горски многобой, постави впечатляващ финал на Седмицата на гората 2023. То показа едни добре подготвени и мотивирани ученици, готови да поемат професионалната щафета в грижата за българската гора. 11 участници от 11-и и 12-и клас мериха сили в 4 кръга - разпознаване на видове и следи, засаждане на фиданка, риболов и стрелба. Експертите от ДГС - Берковица и УОГС "Петрохан" помагаха при оценяването на състезателите.


Победите в съответните дисциплини са:

Разпознаване - Александър Димитров от 11.б клас;

Риболов - Стефания Илиева от 11.б клас;

Садене - Богдан Сергеев от 11.б клас;

Стрелба - Костадин Тончев от 12.б клас.

Крайното класиране след сборуването на резултатите от четирите дисциплини е следното:

1. място - Иван Катранджиев - 12.б клас;

2. място - Александър Димитров - 11.б клас;

3. място - Богдан Сергеев - 11.б клас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30
враца път коли кръстовище трафик

Шест рискови участъка по пътищата в област Враца

Шест пътни участъци в област Враца са определени от МВР като рискови заради концентрацията на ПТП на тях. Анализът е изготвен от КАТ на база на станали катастрофи от началото на годината. Най-коварно е кръстовището между обходния път на Враца и пътя за Криводол, на което за 9 месеца са станали 5 сблъсъка, при които са били ранени петима души. Вторият..

публикувано на 19.10.24 в 13:30

Мездренчани се обединяват в чест на народните будители

Поредно интересно предизвикателство предлагат на съгражданите си младежите от групата на БУМ (Будни, Устремени, Мездренчани). Те канят малки и големи да почетат Деня на народните будители и да си припомнят важни моменти от нашата история с една забавна викторина и игри на 1-ви ноември от 18.30 ч. в кафе "Роял". "Доведете приятели и прегледайте..

публикувано на 19.10.24 в 13:00

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00