Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос възкръсна!

Днес, Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след като е починал. Но точно в това са се убедили уплашените ученици на Христос, след като е бил разпънат на кръста и бил погребан в пещера. Всички са смутени, уплашени, притеснени, че всеки момент трябва да дойдат и да ги заловят римските войници и те да последват участта на своя Учител. Били са заключени в една стая и изведнъж през тази заключена врата влиза техния Учител и Господ. Всички са в ужас и смут, защото мислят че Той е привидение и дух, но Той казва: "Защо се смущавате и защо се пораждат такива мисли в сърцата ви? Погледнете ръцете Ми и нозете Ми, че съм Аз същият; попипайте Ме и вижте, защото дух няма меса и кости, както виждате, че Аз имам. Ако мислите че съм дух, пипнете Ме и се убедете, че имам плът." И след тази среща, тези уплашени мъже добиват такова безстрашие и твърдост на духа, че всички с изключение само на св. Иоан Богослов са убити, като приемат мъченическа смърт проповядвайки, че Иисус Христос е възкръснал и че е победил със смъртта си смъртта. Всички те проповядват евангелието (благата вест) за Бог Слово, което стана плът и както пише св. Иоан Богослов - живя между човеците, но те не Го познаха.

Парадоксът на възкресението е, че за да го има, трябва да има и доброволното желание за жертва – саможертвата, първо дадена ни чрез самия наш Господ, когато Той се молеше и казваше: "Отче, ако щеш, отмини Ме с тази чаша", и впоследствие като беше на кръста и казваше: "Отче, прости им, те не знаят както правят". И следвайки Неговия пример, апостолите по същия начин послужиха на хората с които живееха, доброволно понасяйки страдания, скърби, различни изпитания и накрая земна смърт, за да влязат във вечния живот! А истинският живот е Христос, според Неговите думи: "Аз съм пътят и истината,  и животът"! Да се радваме и тържествуваме заедно с възкръсналия наш Господ Иисус Христос! Христос възкръсна! Наистина възкръсна!

В рубриката "Съвременна Библия" Христос Възкръсна! Ние всички искаме да благоденстваме, но дори и в благоденствието си сме обречени и безнадеждни. Благият ден е като всички останали дни – отива към залез. Затова Бог не ни дава обещание за много благи дни на този свят. Той ни подарява само един специален ден. Наричаме го Великден. Велик е, защото не угасва в тъмнина. Той е единственият ден на вечно благоденствие.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00