Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общинският съвет във Видин ще гласува заем от 1,5 милиона лева

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин да поеме краткосрочен дълг чрез кредит овърдрафт в размер на 1 500 000 лева, които ще финансират довършителните дейности по проекти, по които се работи в момента. Това предложение ще бъде гласувано на заседание на Общинския съвет, съобщи председателят на местния парламент Генади Велков.

"Този милион и половина, служебното правителство прие, че фирмите, които изпълняват обекти и където КСС-тата (количествено-стойностните сметки- бел.ред.), цените са от 2019-а година основно, имат право до 50 процента, 49 процента, да бъдат индексирани цените само за материалите. Ние, ако сега теглим този овърдрафт, за да се разплатим с фирмите като приключат обектите, а това са социалните жилища, Синагога, другите, които в момента вървят и след това правителството ги възстановява тези пари. Значи за блоковете (програмата за саниране - бел. ред.), за социалните жилища - те са описани в предложението за какво ще се използват парите", посочи Генади Велков. 

Общинският съвет ще гласува и предложение да се преведат 280 000 лева за подпомагане дейността на спортните клубове. Средствата са заложени в приетите разчети за местни дейности на Общината за 2023 г., каза още Генади Велков:

"В сряда, на 19-и, ще се разпределят между спортните клубове. 17 спортни клуба - 280 хиляди лева. Тези средства са заложени в разчетите за спортните дейности. Приехме само спортен и културен календар, и капиталовите разходи, защото все още няма бюджет и нищо друго не е прието."

Най-много средства ще бъдат разпределени на Футболен клуб "Бдин" (96 780 лева) и Баскетболен клуб "Видабаскет" (59 940 лв.). 

Заседанието на Общинския съвет ще се проведе днес, 19 април, с начало 9 часа.
По публикацията работиха: Полина Тодорова, Цветомир Цветанов
Вижте още

Снимката на 8 декември 2023 година

Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин. Ремонтът ще се извърши със средства от бюджета на университета, съобщи административният директор Момчил Станков.  Той поздрави студентите с празника. Административният съд отхвърли жалбата на  Лозина Николова  срещу решението на Общинската..

публикувано на 08.12.23 в 18:00

Коледна елха ще грейне в село Кутово

Празнична програма за запалване на светлините на коледната елха организират във видинското село Кутово . Тържеството ще е на 9 декември, от 15:00 часа, на площада в селото, каза специалистът "Гражданска регистрация" в кметството Елена Тодорова . "Ще има много изненади. Дядо Коледа ще пристигне по необичаен начин, заедно със Снежанка. Дали ще..

публикувано на 08.12.23 в 16:15

Съдът потвърди прекратяването на правомощията на видински общински съветник

Административният съд отхвърли жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин за прекратяването на пълномощията ѝ като общински съветник от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Припомняме, че причината за решението на ОИК е констатирана несъвместимост, тъй като Лозина..

публикувано на 08.12.23 в 15:59

Доброволчески отряд от Румъния посети Лом

Румънски доброволчески отряд за действия при кризисни ситуации гостува в Лом и сключи споразумение за сътрудничество с местния доброволческия отряд. Визитата на румънското формирование, което е държавна структура, е дейност по проект "Превенция на горските пожари в Окръг Долж, Румъния и Община Лом", финансира от Европейския съюз чрез Програмата..

публикувано на 08.12.23 в 15:41

В ход е процедурата за ремонт на филиала на Русенския университет във Видин

Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин. Ремонтът ще се извърши със средства от бюджета на университета , съобщи административният директор Момчил Станков.  Той поздрави студентите с празника:  "Днес е 8 декември, имаме възможността да честитим празника на видинските студенти, защото Видин от 2016..

публикувано на 08.12.23 в 15:18

Три нови елхички за Коледната гора на гимназията във Владимирово

Три елхички са закупени тази година в професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в село Владимирово. Те ще красят класните стаи, след което ще бъдат засадени в коледната елхова горичка в двора на училището, която е създадена миналата година,  каза директорът Цецка Карчева: "В навечерието на Коледа продължаваме нашата традиция -..

публикувано на 08.12.23 в 14:00

Врачанският театър радва децата с постановката „Коледна неразбория“

При голям интерес премина премиерата на най-новата постановка за деца на врачанския театър „Коледна неразбория“ , на 7-ми декември в Камерна зала, съобщават от културния институт. Спектакълът е под режисура на Дарко Ковачовски, а в детското представление участват актьорите Юлия Колова, Анна Ахчийска, Капка Пеняшка и Анастас Жайгаров. Зрители на..

публикувано на 08.12.23 в 12:06