Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кошава започва акция за ремонт на църквата в селото

11
Снимка: радио Видин



Екипът на радио Видин гостува на село Кошава, едно село, което се намира в община Видин, близо е до областния град и се гордее с красивите си къщи и трудолюбиви хора, както и с плодородната си земя. А близостта до голямата река Дунав привлича хора, които предпочитат плажовете с мек и златист пясък. 
В селото живеят около 300 души,  безработни няма, всички са намерили работа във Видин , в други градове в страната или в чужбина, но се връщат отново тук и поддържат домовете си. Някои от хората работят на лозята, в гипсовата мина, във Видин. 
Идваме точно преди Възкресение Христово, намираме кметицата Галина Николова в църковния двор, където с жени-доброволки почистват , мъже косят с косачки тревата и изхвърлят падналите клони. Предстои им да почистят и храма "Света Троица" отвътре. За празника всичко трябва да свети от чистота и да е подготвено в най-добър вид за тържеството. Църквата "Света Троица" е една от  най-старите църкви в района на град Видин, построена през 1860 година.

Галина Николова е кметски наместник пети мандат. Обича работата си като кмет, грижи се за хората в своето село, отговорна и отдадена на работата си, тя се стреми да обедини всички жители около една идея - добруването на селото:
Това е първата задача на кметския  наместник  Галина Николова - да организира събирането на средства за ремонта на църквата. Има и други задачи, свързани с инфраструктурата на селото:
"...Тук сме около 291-292 души, върша си кметската работа, но обръщам внимание и на възрастните хора, те имат нужда от тях...Това ме зарежда, когато помагам на тези хора..Обединени сме, всички сме заедно, няма по-хубаво от това...Ние всички живеем на едно място, а празникът е много важен за нас, всеки ден имаме ритуали и млади и стари идват, църквата ни е пълна...Традицията се предава от поколение на поколение..Много искам да се направи ремонт на църквата, хората, които могат да помогнат да помогнат с пари, с доброволен труд...Това е задача номер едно..Покривът е направен, трябва да се ремонтират стените, пода, тавана..."


Кметският наместник Галина Николова е свързала живота си изцяло с кметската дейност, започнала от 19 -годишна и пенсионирала се на тази длъжност, в работата си се ръководи от отговорност и желание да е в помощ и услуга на хората, а коя е формулата за успеха на един кмет, казва Галина Николова:
" Формулата е трябва да сме добри и да сме християни, това, което не искаме с нас да се случи да не правим на други хора...да знаем, че всички сме редови хора, кметът трябва да има качества: как да се държиш с възрастните, с младите, дори с най-малкия...И доброта, защото доброто възтържествува винаги! Когато живееш с проблемите на хората, толкова по-добре...Най-важното е да има диалог и хората се включват ...
Направих една стая, в която хората се събират и всеки ден идват, говорят си, умуват, защото има хора, които искат внимание, искат да контактуват...Не можеш да се затвориш сам ...Колкото повече можеш да събереш хората, това е лидерското в един кмет и така се решават проблемите!"

 Кметският наместник Галина Николова споделя и за проблемите в село Кошава:
"Притесняват ме младите хора, те не са активни, не приемат традициите, които правим..Аз винаги говоря с тях и в диалога се оказва, че ни разбират..Асфалтирането е важно за селото, но без пари и без хора нищо не става..Заплатите за кмета трябва да са по-високи, капиталовите разходи да са по-високи, защото това крепи един кмет, когато се прави нещо за селото, не може един кмет без никаква стотинка..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00