Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eлектронна музика превзема крепостта "Баба Вида"

Снимка: личен архив



Ще изпратим края на тази празнична седмица с едно алтернативно събитие във Видин, което ще е на открито - "FORTRESS ROOFTOP TAKEOVER" или в превод на български - "Превземане на покрива на крепостта". То ще се състои на едно от най-отличителните и автентични места в региона, а именно - крепостта "Баба Вида". Средновековният замък ще бъде "покорен" в най-високата му част. Трима артисти ще ни потопят в миналото на "Баба Вида", в сблъсък с непринуденото звучене на модерната електронна музика в неделя, 7 май. 

Организаторите, които стоят зад това събитие, са двойка млади хора - Михаела Тодорова от Русе и Денислав Дочков от Кула. Те избират името на тяхната платформа за партита - Correspondance. A защо се спират точно на това име?
"Хората, които са срещали думата Correspondance в английския език, ще забележат, че има нещо различно в изписването ѝ. Всъщност това е една игра на думи и въобще не е нещо случайно. Името на нашата организация символизира нещо, с което хората, които посещават партита и са любители на електронната музика, са напълно наясно. А именно, че, когато стъпят на дансинга и музиката се засили, в един момент всички се превръщат в едно цяло, танцувайки. Именно танцът е разковничето, което сплотява всички. Кара ни да бъдем в един ритъм заедно, независимо от възраст, пол и всякакви други физически и социални различия. Името Correspondance произлиза точно от факта, че танцувайки ние се свързваме и под една или друга форма създаваме кореспонденция или връзка едни с други, без да са необходими думи", това каза за Радио Видин Михаела Тодорова:

"Нашата платформа е новооткрита, започнахме горе-долу преди един месец с моя приятел Денислав. Двамата решихме да създадем нещо различно, нещо, което олицетворява денс културата, рейв партитата, събитията, които сближават хората и решихме, че това наименование подхожда идеално на тази идея."

Това е първото парти, което организират Михаела и Денислав.

"Мислим, че ще допадне много на хората, които може би също ще видят нещо подобно за пръв път."

Зад пулта на електронното парти ще застанат трима артиста. Първият диджей, който ще подгрее публиката, е Александър Върбанов  a.k.a. "Saxe". Той е родом от Видин и е диджей от 16-годишен. Алекс е артист, който може да се нарече селектор. Александър не прави компромиси, когато става въпрос за парти настроение, именно затова неговият миксинг е изпълнен с енергия, която не напуска дансинга и поддържа общата еуфория през цялото време. Повлиян от ранните години на техното и бунтарския дух на рейв културата, той изгражда сетовете си интензивни и динамични. Зад гърба си Saxe има участия в клубове в столицата, Велико Търново, Варна, Стара Загора, няколко фестивала в страната, като също така често е заставал зад пулта и на повечето техно и хаус партита във Видин. На 7-ми май той ще представи за нас микс от минимал хаус, дъб техно и брейкбийт в синхрон с дневната атмосфера на събитието.


"Започнах да се занимавам с музика от тийнейджърските си години. Лека полека това нещо се превърна в хоби и начин за забавление, и сваляне на натрупания стрес... Електронната музика е нещото, което най-много ме влече. През годините съм преминал през доста жанрове, като последните няколко години съм се спрял на определени два стила, предимно техно и хаус - това най-много ми харесва до момента... В неделя ще направя микс от минимал хаус, дъб техно и брейкбийт, който ще е съчетан и синхронизиран с дневната атмосфера на събитието. Ще бъде лек, приятен, атмосферен и смятам, че ще се хареса на аудиторията... Аз ще започна партито, ще подгрея както казах, с дадените стилове и оттам нататък колегите, предполагам, че ще се справят все по-добре и по-добре с напредването на деня... Има аудитория, има хора, които харесват електронната музика... Надяваме се, че с това парти да поставим основите на един контраст на видинската музикална сцена, така да го нарека, с който да покажем, че има и друга музика, която може да се слуша и на която хората могат да се забавляват."

Добрин Станев a.k.a "BIRBEN" е вторият артист. Неговото име е добре познато сред любителите на електронната музика в страната. Той самият е част от ъндъграунд сцената в България, от самото ѝ начало през 2000 година. Сетовете му са енергичнo изпълнени с мелодично 4х4 звучене. Той създава лейбъла: "Space Research", който е изцяло ориентиран към издаването на български артисти. В допълнение към всичко това, той участва в много организации през годините и допринася за реализирането и популяризирането на много техно поредици.


Даниеле Миладинов a.k.a Modern Abuse ще представи своето алтер-его под псевдонима "Daniele.", чрез което той ще ни запознае с неговата безусловна любов към различни стилове, като: електронна, брейкбийт, електро и др. Daniele. остава верен на вижданията си за музиката и успешно успява да разпръсне уникалната си енергия във всяко пространство. Досега той е имал възможността да завладява публиката в добре известния Suicide Club в Берлин, както и да бъде поканен в line-up, редом с артисти като: Kwartz, CONCEPTUAL, Freddy K, Setaoc Mass, D-Leria, Quelza, Paula Koski, Annē, Perfo и др.


Михаела и Денислав са истински почитатели на електронната музика.
"Искахме да направим една крачка към това да популяризираме тази музика и тук и може би не само тук, но като цяло, в по-малките населени места, защото осъзнаваме, че единствената парти дестинация е столицата ни и мислим, че като развиваме това нещо тук и впоследствие можем и на други места да привлечем повече хора към нещо по-нестандартно и мислим, че това ще подпомогне много за развитието на тази култура в страната", каза още Михаела Тодорова. 

Партито започва в 16:00 часа и ще продължи до 22:00 ч. в неделя. Входът е свободен. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26