Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Криминале за уикенда

Снимка: Радио Видин

В романът "Кръстницата" на норвежкия писател Ингар Йонсрюд, с когото вече сме се срещали, е пълна бъркотия. Ако в трилогията "Виенското братство" насочваше вниманието на читателя към столицата Осло, то с "Кръстницата" той обръща поглед към дълбоката провинция на родната си Норвегия. Към фиордите, рибарите, малките селца, изолираността. Към северния студ, който сякаш успява да изпълзи от страниците чак до съзнанието на читателя, докато заедно с главната героиня се спуска по заледените планински пътища в раздрънкана стара кола без спирачки.

Животът на Стела Свансон не е бил от най-безоблачните. Иначе не би се озовала в затвора за притежание на наркотици, нали? Но е имало моменти, в които е била доволна от себе си. Да тръгнеш от малко рибарско селище далеч на север из фиордите на Норвегия, за да стигнеш до поста управител на нощен клуб в Осло, не е лесна работа. Иска се особен вид дързост… или отчаяние.

Преди двадесет и пет години, едва дочакала да навърши осемнайсет, тя напуска Вике с най-добрата си приятелка Диана, убедена, че повече никога няма да стъпи там, където е оставила спомена за смъртта на майка си и алкохолизма на баща си, за натрапчивото усещане, че си беден и незначителен. И не само това. Оставила е себе си, за да се превърне в нещо различно.

Е, не го е мислила по начина, по който се развиват нещата. И определено не е искала да стига до момент, в който ще гледа Диана да умира от свръхдоза и ще се наложи да лежи в затвора заради чужди престъпления. Но се случва. И решава, че може би иска нещо различно. Например да се смири, да приеме миналото си и да се сдобри доколкото може с баща си, когото все още смята за отговорен за смъртта на майка си Ингри и за собствения си провален живот.

А после баща ѝ – старият Ринго Свансон – внезапно решава да се обеси точно преди дъщеря му да е успяла да го види и да му прости. Сега тя е принудена да се върне във Вике, където сякаш времето е спряло, за да погребе човека, когото винаги е презирала, но и да се опита да скъса с предишния си начин на живот. Само трябва преди това да уреди един стар дълг към ужасяващия хероинов бос Корнелис, за да започне съвсем начисто.

Току-що помирисала свободата, макар и с проследяваща гривна на крака си, Стела Свансон поема към родното си село и към всичко, което се е надявала никога повече да не вижда отново, с неясната надежда за нов шанс да поправи живота си след разрухата, оставена от другите, но и от нея самата. А в селото сякаш нищо не се е променило за тези двадесет и пет години. Пищното имение на местните владетели все така се извисява властно на хълма, само некоронована кралица и наследница на някогашния датски род – старата Естер Вике – е поостаряла още повече, може би и свещеник Гюдбран, а връстниците на Стела са пораснали. Е, поне тези, които са останали. И бизнесът на семейство Вике изглежда също е потръгнал под ръководството на Саломон – някогашното гадже на Стела и наследник на всичко наоколо.

Още с пристигането си тя открива, че баща ѝ е оставил след себе си много повече от очакваното скромно наследство. Оставил е стотици хиляди крони и не една и две загадки. Загадки, които може би крият отговора на въпроса защо е решил да посегне на живота си точно когато най-накрая е щял да се срещне отново с единствената си дъщеря – нещо, което винаги е искал. Загадки, които може би застрашават основите не само на малкото рибарско селце, но на цяла една финансова империя, простираща се чак до столицата, и които са го върнали към алкохола след две десетилетия въздържание.

Започнал като зловеща семейна история, романът "Кръстницата" в крайна сметка завършва като история за борбата на обикновения човек, направил своите грешки и взел си необходимите поуки, срещу един могъщ и сякаш непобедим престъпен свят, пуснал метастазите си дори в най-забутаните кътчета на света. Изпълнен със странни персонажи и мрачен хумор на фона на норвежката зима, издържан в стила на класическите криминалета, романът "Кръстницата" за пореден път доказва защо писателят и журналист Ингар Йонсрюд е обявен за една от звездите на криминалния жанр не само в родината си, но и далеч отвъд пределите ѝ.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55