Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за вярата, рода и семейството организират във Враца

Снимка: Радио ВИДИН

Среща дискусия с проф. Дамян Попхристов и Аида Марковска на тема "Вяра, род, семейство" ще се проведе във Враца. Това е поредното събитие от срещите в страната, които провежда "Портал 12", каза Таня Борисова от организаторите. 

"Всички теми, които досега разглеждаме, засягат основните теми- за нашата забравена история, за нашите забравени герои, за ролята на мъжа и жената в днешното време и как те могат да работят в синхрон. Темата, която сме избрали именно за Враца е една от най- важните за нас "Вяра, род, семейство", трите стълба, на които в днешно време ние като общество трябва да стъпим здраво".

Проф. Дамян Попхристов, който ще участва в дискусията във Враца, е режисьор и преподавател у нас и в Америка. Изучава задълбочено богомилството. Според него в много тежки векове, през които е съществувала България, българите винаги са се обръщали към изконните ценности, към вярата и са се основавали на градивното.

"Това е една инициатива на нашата фондация "Български център "Просветление" и  "Портал 12" да правим срещи на живо с хората в различни градове.  Започнахме много успешно вече в Бургас и в Пловдив и се ориентирахме този път към Враца, защото искаме да дойдем в Северозападна България и да си поговорим сериозно и спокойно с хората за това какво се случва в днешния ден, къде се намираме, защо духовното е толкова потъпкано и принизено..." 

Много родове правят народа, а народът е устойчив, когато родовете са силни, казва родовият терапевт Аида Марковска

"Моето призвание е да допълня идеята за вярата, рода и семейството в контекста на новото време, т. е да разкажем как в новите времена ние можем да се придържаме към старата вяра за силата на рода и семейството, за старите корени на българския народ и как там можем да намерим устойчивост, стабилност и да погледнем напред в бъдещето по-спокойно". 

Срещата във Враца ще е на 13 май от 13 часа в читалище "Развитие- 1869" във Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05