Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин показва трите си крепости

С фестивала "Видин - градът на трите крепости" Регионалният исторически музей ще отбележи 18 май - Международния ден на музеите.  Фестивалът започва на 15 май и ще продължи до 18 май.

Музейните работници са подготвили богата и разнообразна фестивална програма, включваща беседи, игра, презентации, различни ателиета и работилници, каза директорът на институцията Христина Кирилова:

"За първа година музеят организира фестивал "Видин - градът на трите крепости". Наистина сме единственият град, който има три крепости от различни периоди- Антична Бонония, Средновековна крепост "Баба Вида" и крепостна система "Калето"- османската крепост. Затова решихме да направим фестивала под този наслов. За всички фестивални дни сме предвидили вход свободен за всички до 16-годишна възраст. Във всеки един обект музеен обект, са включени определени събития- антични и средновековни прически, римски игри, средновековно облекло... Наша приятелка дизайнерка шие средновековното облекло и колеги ще бъдат облечени като цар Иван Срацимир и с дрехите, които се предполага, че е носила царица Анна... Надявам се да заинтригуваме гостите. Подготвяме и изложба, посветена на Средновековието, личностите, събитията от този период..." 

Как са се изработвали глинените съдове също ще показват музейните служители. Предвидена е занаятчийска работилница с майстори на везмото:

"На 16 май В музей "Кръстата казарма" ще има занаятчийска работилница за майсторките на везмо, ще има заготовки на българските традиционни шевици, всеки, който има желание, може да се включи... На 17 ще покажем презентация, посветена на крепостна система "Калето"...   За края на фестивала- 18 май, когато е и Денят на музеите, сме подготвили изненада- всеки, който си е закупил билет за фестивалните дни, ще получи "сувенирно" билетче, на гърба на което ще запише трите си имена и телефон и ще може да участва в томбола за "Ключа на крепостта", която ще се изтегли преди концерта от 19 часа. През всички дни на фестивала художествената галерия ще дава възможност за работа на детска работилница за икони..." 
Пълната програма на фестивала "Градът на трите крепости" може да се види на фейсбук страницата: 


Вижте още

Снимката на 3 октомври 2023 година

В Монтана разиграват ситуация на станало  земетресение .  То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предупредиха за..

публикувано на 03.10.23 в 18:05

Посещенията в пещерата Магура са по нов график

През два часа са посещенията за групи в пещерата Магура през есенния и зимния период. Новият график е от началото на октомври. В почивните дни, когато има повече туристи, посещенията са през час, каза специалистът "Образование и туризъм" в общинската администрация в Белоградчик Ива Александрова : "Посещенията винаги са били на определен час, тъй..

публикувано на 03.10.23 в 17:15

Международно учение за спасители и пожарникари се провежда в Монтана

В Монтана разиграват ситуация на станало земетресение. То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Над 250 пожарникари и спасители от Австрия, Гърция, Турция, Унгария и България ще извършват спасителни дейности.  „Ситуацията е същата, като тази с голямото земетресение в Турция“,..

публикувано на 03.10.23 в 16:47

Клиентите на БДЖ ползват намаления за музея във Враца

Българските държавни железници (БДЖ), Фондация „Америка за България“ и Регионалният исторически музей във  Враца провеждат съвместна кампания за популяризиране на града като атрактивна туристическа дестинация. За целта всички пътуващи по направлението между София и Видин могат да запазят билета от своето пътуване с влака, срещу който ще получат отстъпка..

публикувано на 03.10.23 в 15:58

Специалист по вътрешни и белодробни болести изнесе лекция във Видин

Среща, посветена на здравето на белия дроб и дихателната система на човека се проведе във видинската библиотека. Лектор бе специалистът по вътрешни и белодробни болести д-р Иво Илиев . Той запозна присъстващите с устройството и ролята на белия дроб, с превенцията на белодробните заболявания и грижата за здравето като цяло.  "Говорихме за това как..

публикувано на 03.10.23 в 15:40

74-годишен шофьор загина при катастрофа в Лом

74-годишен водач от Лом е починал на място при пътнотранспортно произшествие в крайдунавския град, съобщават от полицията в Монтана. На 2 октомври около 09,20 ч.  на ул. "Пристанищна" 74-годишен ломски жител при управление на лек автомобил, движейки се в посока от Видин към жп гара Лом, изгубил контрол над волана, излязъл вляво извън пътното..

публикувано на 03.10.23 в 12:04

Мъж и 15-годишно момче от Карбинци загинаха при катастрофа

Мъж на 32 години и 15-годишно момче загинаха при катастрофа по пътя Ружинци–Дреновец, при разклона за с. Роглец . Сигналът за инцидента е подаден тази нощ в 00:49 часа на тел.112.  Според първоначалните данни лекият автомобил, шофиран от мъжа,  излязъл от пътя и се преобърнал в дере. На място са загинали водачът и 15-годишен пътник, двамата от с...

публикувано на 03.10.23 в 09:51