Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Дреновец - живо и съвременно, с желание да задържи младите хора

19
Снимка: радио Видин

Дреновец е най-голямото село в община Ружинци. То е красиво, съвременно, постоянно обновяващо се, с условия за спорт, култура и образование. 

Селото има плодородна земя, изобилие от водни запаси, железопътен и шосеен транспорт, и всичко това в миналото и днес привлича хората да живеят тук. Все по-често се възстановяват къщи и хората си идват за почивните дни. 

През селото минава река Лом, а край него е изграден язовир „Дреновец“, най-големият в областта. 

Общинските сгради и терени се поддържат в добър вид. Спортът е приоритетна дейност, която се финансира от Общината, има два футболни отбора - детски и мъжки. Общо 103 хиляди лева е финансовата издръжка на спортните клубове. 

"Арена Дреновец" е спортният комплекс, в който освен добре поддържан стадион, има и спортна зала.

В Дреновец са изградени три парка със соларно осветление, единият от тях е с нови пейки и площад.

Наскоро са ремонтирани читалището и киносалонът. Стойността на обновяването им е над 530 хиляди лева. В читалището се намира паметохранителница, с която местните хора се гордеят и постоянно я дообогатяват с експонати от миналото.

В Дреновец работи Дом за стари хора, който е с 24 легла. До него се намира детската градина, в която персоналът се грижи за 50 деца. Наскоро е направен ремонт и на двете сгради.

В СУ "Н. Й. Вапцаров" в селото учат 200 деца, които получават качествено образование. Младите хора имат желание да останат в Дреновец, но липсата на работа ги кара да заминават за големите градове и в чужбина. Това е основният проблем в селото, посочи кметът Надя Иванова. 

Главната улица в Дреновец е почти 5 км. Улицата е опасна, защото преминаващите тежкотоварни камиони и леки автомобили не се съобразяват с ограниченията в километража. Писта е, както казва кметицата Надя Иванова. Основна задача на общинското ръководство е да се създадат условия за сигурността на пешеходците. Два соларни пътни знака са поставени на главната улица, за да помагат на пешеходците при преминаването им. 

Общо 1 400 са жителите на Дреновец, в миналото достигали 4 000 души, които са работели в селското стопанство, шивашките предприятия и завода за военни боеприпаси. Имат две читалища, две църкви, всичко им е по две, шегува се кметът Надя Иванова. По образование тя е начален учител. Преди осем години се кандидатира за кмет на Дреновец и така продължава и до днес да се занимава с проблемите на хората, да се опитва да направи най-доброто за селото:

"Тръгнах от училището. Като сравнявам, и двете професии са трудни. Тук се работи с хора... Селото се състои то Чорлево и Дреновец... Хубаво ни е селото. Имаме училище с 200 деца, имаме си гара, имаме детска градина с 50 деца... Разчитаме на програмите за работа, но всичко е ограничено... В момента има младежка програма...

Хората днес не се занимават със земеделие и животновъдство. Нямаме биволи, кози, овце...."

Ръководството на село Дреновец работи по проекти, по които успява да създаде три парка, нови места за отдих и почивка. 

"Работим по проекти - така направихме фитнес площадка и един парк с вело алея. Направиха се много ремонти - на пенсионерския  клуб, на киносалона, поддържаме спорта, имаме два футболни отбора. Поддържат се общинските сгради и терени... Поддържаме и сградата на читалището, киносалона, ремонт им направихме на стойност над 530 хиляди лева... Имаше ремонт и на читалище "Здравец". Ремонтира се Домът за стари хора за 14 хиляди лева... Направи се нов площад. На него сложихме 24 пейки, три люлки, кошчета, осветителни тела..."

Над 100 хиляди лева са средствата за асфалтирането на улиците в село Дреновец. Ремонтирана е главната улица, тази до гробищния парк и още 5-6 улици в селото, като се очаква полагането на нова настилка да продължи. 

Основният проблем на Дреновец е напускането на млади хора. Младежите се задържат в селото докато завършат училище, след което заминават там, където има работа и финансова сигурност. И така Дреновец обезлюдява. Остава надеждата за промяна към по-добро, да има работа и млади хора, казва кметът Надя Иванова.

Народно читалище "Христо Ботев - 1926" е важна културна институция, която съхранява народните традиции и обичаи, казва секретарят Сашка Илиева.

В Дреновец работи и евангелска църква, която се посещава от местните хора. Пасторът е Георги Софрониев

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30