Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лейди Гергана 3" е на книжния пазар

Снимка: личен архив



Третата част на емблематичната диалектна северозападна книга "Лейди Гергана" е вече на книжния пазар. Какво да очакваме в нея ще ни каже нейната авторка видинчанката Цветелина Цветкова:

"Ще ви издам, че малко ще попътува Лейди Гергана, насам натам и ще ѝ се случат пак някакви шантави неща. Малко по-мъдра, малко по-пораснала, вече с повече отговорности, но все така в такива безумни ситуации попада непрекъснато...С Джордж всичко е наред, има някакви леки такива сътресения, но като цяло много добре се чувства той, даже вече е почетен гражданин на селото, всичко му е точно на него...Хората го искаха, аз мислех да приключа още след първата част, изобщо нямах никакво намерение да пиша повече "Лейди Гергани", обаче хората поискаха. След втората част си казах, това вече е окончателния край, обаче започнаха непрекъснато да ми звънят и да ме питат "кога трета, кога трета" и аз изобщо това не го мислех, но някак в един момент ми узря в главата, появиха се нови истории и си казах, че всъщност една трилогия е добре и тя наистина завършва вече окончателно, това сме го написали и на книгата отгоре - това е края на шашавата трилогия."

Официалното представяне на третата част на "Лейди Гергана" ще бъде на 17 юни във Видин.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00