Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Работещи в осигурителния институт в Северозапада излязоха на протест

| обновено на 25.05.23 в 14:10
Работещи в НОИ-Монтана излязоха на протест.
Снимка: Любо Андреев

Работници и служители на Националния осигурителен институт (НОИ) във Враца и Монтана протестираха, като по този начин подкрепиха исканията на ведомството на национално ниво за увеличение на заплатите с минимум 30% от 1 януари 2023 година. Част от служителите на НОИ във Видин са се включили в предварително събраната подписка, но днес никой не е участвал в протестните действия, съобщи за Радио ВИДИН Цветанка Дичева, началник на отдел "Административен " към Териториалното поделение на осигурителния институт в крайдунавския град.

Символичната стачка във Враца изкара недоволните пред сградата на регионалното управление между 10.00 и 11.00 часа.


Сашка Николова:


"Ние не сме спирали да работим. Стачкуваме в момента, но има кой да работи на гишетата. Тук сме, за да може и гражданите, които имат нужда от нашата дейност, да са доволни… Полагаме извънреден труд, напълно доброволно, за да се справим с увеличената работа. Наскоро четох, че средният доход на член от семейството е 1 500 лева. Ние не го достигаме."


Валя Тодорова:


"Ние чакахме някой да се сети за нас, затова толкова дълго търпяхме. Решихме, че вече е време да действаме. В магазина цените вървят нагоре, а заплатите не мърдат… Ние не искаме нещо, което не сме си заработили. Сега го казваме: Искаме увеличение на заплатите, защото повече не може да се търпи!"


Средната заплата на служителите в НОИ – Враца е около 1 000 лева. Претенциите им са за 30-процентно увеличение, което да се въведе със задна дата от началото на годината.

Протестиращи служители пред НОИ-Враца

Работещите в НОИ-Монтана подкрепиха националната стачка.


"Настояваме за 30% увеличение на заплатите. Последната индексация бе преди година и половина с 6-7%. Нашата работа е специфична и трябва да имаш добра квалификация, за да не се греши", каза Стефка Петрова, старши експерт:


"Увеличаване на трудовите ни възнаграждения, минимум 30%, считано от 1 януари. Всички колеги са отговорни, работят от много години в системата на НОИ."


Около 1000 лева взима експерт в НОИ-Монтана. 


"В другите институции вече няколко пъти им вдигаха заплатите. При нас няма", заяви Петър Петров, експерт в НОИ-Монтана:


"Адекватно заплащане. В отдел "Пенсии" е безкрайно много натоварването, както и в сектор "Краткосрочни плащания", болничните и покрай ковид кризата, ние също работим с граждани. В приемната минават страшно много хора, нямаше никакви добавки за това, че постоянно сме изложени на някакъв риск."


Общо 74 души работят в Териториалното поделение на НОИ-Монтана. Пенсионерите в областта са над 40 000.


Ако не бъдат чути, служителите на НОИ са готови на ефективни стачни действия.


Вижте още

Снимката на 3 октомври 2023 година

В Монтана разиграват ситуация на станало  земетресение .  То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предупредиха за..

публикувано на 03.10.23 в 18:05

Посещенията в пещерата Магура са по нов график

През два часа са посещенията за групи в пещерата Магура през есенния и зимния период. Новият график е от началото на октомври. В почивните дни, когато има повече туристи, посещенията са през час, каза специалистът "Образование и туризъм" в общинската администрация в Белоградчик Ива Александрова : "Посещенията винаги са били на определен час, тъй..

публикувано на 03.10.23 в 17:15

Международно учение за спасители и пожарникари се провежда в Монтана

В Монтана разиграват ситуация на станало земетресение. То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Над 250 пожарникари и спасители от Австрия, Гърция, Турция, Унгария и България ще извършват спасителни дейности.  „Ситуацията е същата, като тази с голямото земетресение в Турция“,..

публикувано на 03.10.23 в 16:47

Клиентите на БДЖ ползват намаления за музея във Враца

Българските държавни железници (БДЖ), Фондация „Америка за България“ и Регионалният исторически музей във  Враца провеждат съвместна кампания за популяризиране на града като атрактивна туристическа дестинация. За целта всички пътуващи по направлението между София и Видин могат да запазят билета от своето пътуване с влака, срещу който ще получат отстъпка..

публикувано на 03.10.23 в 15:58

Специалист по вътрешни и белодробни болести изнесе лекция във Видин

Среща, посветена на здравето на белия дроб и дихателната система на човека се проведе във видинската библиотека. Лектор бе специалистът по вътрешни и белодробни болести д-р Иво Илиев . Той запозна присъстващите с устройството и ролята на белия дроб, с превенцията на белодробните заболявания и грижата за здравето като цяло.  "Говорихме за това как..

публикувано на 03.10.23 в 15:40

74-годишен шофьор загина при катастрофа в Лом

74-годишен водач от Лом е починал на място при пътнотранспортно произшествие в крайдунавския град, съобщават от полицията в Монтана. На 2 октомври около 09,20 ч.  на ул. "Пристанищна" 74-годишен ломски жител при управление на лек автомобил, движейки се в посока от Видин към жп гара Лом, изгубил контрол над волана, излязъл вляво извън пътното..

публикувано на 03.10.23 в 12:04

Мъж и 15-годишно момче от Карбинци загинаха при катастрофа

Мъж на 32 години и 15-годишно момче загинаха при катастрофа по пътя Ружинци–Дреновец, при разклона за с. Роглец . Сигналът за инцидента е подаден тази нощ в 00:49 часа на тел.112.  Според първоначалните данни лекият автомобил, шофиран от мъжа,  излязъл от пътя и се преобърнал в дере. На място са загинали водачът и 15-годишен пътник, двамата от с...

публикувано на 03.10.23 в 09:51