Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марли и любовта му към Дунав

Снимка: личен архив

В рубриката "97 лапи и една опашка" ни гостува джак ръсел териерът Марли. Той е много послушен, което е странно за неговата порода, тъй като тези кучета се славят с това, че са своенравни. Неговият стопанин, Милчо Иванов, казва, че идването на Марли в живота му е съдба. 

"Един мой много добър приятел, още преди много години, си взе джак ръсел - момиченце, много сладко кученце, познавам я от бебе и впоследствие това кученце забременя и така се случиха нещата, че едно кученце остана и си търсеше нов собственик. И аз някак отвътре го почувствах, че искам куче и му казах: "Дай ми го на мен.".  И станаха нещата за пет минути, буквално."

Марли е на пет години и половина. Името му идва от любимия музикант и певец на Милчо - Боб Марли. 

"Другото, което е, смятам, че това име отива много на персонажа и характера, който изгради с годините това куче. Той си е Марли, буквално."

Като малък Марли е бил като всички джак ръсели - палав и голям пакостник.

"Изяждаше всичко, което види. Изяде три каси на врати вкъщи. Матрака два пъти го изяде, хапна си малко холна маса. Всякакви неща, които могат да се дъвчат, бяха маркирани, така да се каже, от кучето. Но впоследствие, аз работя от вкъщи и съм нон стоп с него и имах щастието да мога да му обърна страхотно много внимание на това куче, и той някак, едно, че никога не съм го връзвал на каишка, за джак ръсел това не е типично. Другото, което е, че ме слуша, като му кажа да спре - спира. Пресича улицата много бързо. Като му кажа: "Пресичай!", той се изстрелва с 300, спира на тротоара и ме чака да пресека и аз... Има моменти, в които аз трябва да крещя като нацист, но това са моментите, когато той види друго куче, което не харесва или някое женско куче, което той харесва."



Марли вече е горд татко на женско куче от джак ръсела Нора, която е негова съседка. 

"И сега всеки ден гледам дъщерята на Марли в съседство. Много се харесват, много си играят като се видят, направо все едно се усещат, че са баща и дъщеря." 

Няма как Марли да е само послушен, понякога е и доста палав. 

"Има я лудостта, особено когато той иска да направи нещо от сорта на - на плаж сме, някой има във водата, той трябва да е във водата също. Обожава вода. Момента, в който влезем в градската градина, той си тръгва. Знае, че неговият маршрут, който той ще си избере, като разходка в градината, аз ще го следвам, няма да му казвам: "Завий тук, завий там!" и той винаги ме води към Дунава. Обожава просто да се къпе."

През повечето време, обаче, Марли е най-спокойното куче на света. 

"Обича да спи, обича да спи под юргана и като цяло това е неговото ежедневие, в повечето случаи. Когато вали, излиза, много бързо си свършва всичко, каквото трябва да свърши и чака да се прибере вкъщи. Домошар е, също като стопанина си."



Милчо не позволява на Марли да се храни повече от необходимото. 

"Аз съм, може би, най-лошото "ченге" в цялото семейство. Аз единствено му давам точен грамаж кучешка храна. Абсолютно всички останали около мен, като баба ми, например, той много обича да идва при баба ми на гости, защото баба ми, докато готви, винаги изпуска по някое кюфте, уж без да иска. Като внуче си го храни. Аз като цяло не го одобрявам това нещо, ама какво да се прави - животинка е."

Марли е най-верният приятел на Милчо.

"Марли е свобода, Марли е моето щастие първо... Не мога без него"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41