Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26 май 2023 година

Отборът на Видин е първи на международен турнир за хора със затруднения

12
Снимка: Радио Видин

В сръбския град Зайчар се проведе X-то Международно спортно състезание за хора с увреждания Сърбия-България. Организатори домакини и участници на събитието бяха сдружение „Добро дърво“, Сръбски червен кръст-Зайчар, сдружение ЦДП-Зайчар, представители на общинска администрация в Зайчар и МС клуб - гр. Княжевац. От българска страна участваха фондация „Подкрепа за реализация“, сдружение ‘‘РДПЛУЗ“ – Видин и СИБ – Видин.

 До сега домакинството на състезанието си разменяха Видин и Зайчар. Заради пандемията през последните три години турнирът не е провеждан, но традицията е възобновена, а участниците са повече. В организацията вече се включват и хора с увреждания от сръбския град Княжевац.

В Зайчар състезанията се проведоха в спортния комплекс на открито "Попов плаж". За турнира бяха предвидени пет състезателни дисциплини - шахмат, дартс, стрелба в кош, мини голф и спортен риболов. Проливен дъжд попречи да се проведе състезанието по дартс, за което българите бяха подготвени, но от фондация "Подкрепа за реализация" обещаха, че още през следващата седмица ще организират надпревара с участието на потребители на социални услуги във Видин. 

Председателят на Червения кръст в Зайчар Иванка Йович приветства участниците в състезанията.

"Много се радвам, че днес можем да се поздравим тук, да ви приветстваме с добре дошли. Поздравяваме нашите приятели от България, както и гостите от Княжевац, които сега се присъединяват към това събитие." 


"Благодаря за поканата от името на фондация "Подкрепа за реализация" и хората с увреждания от Видин. Щастлив съм, че отново сме заедно след тригодишно прекъсване. От сега казвам: "Добре дошли във Видин" на всички вас през следващата година", каза Павел Павлов от екипа на фондация "Подкрепа за реализация".


Грижата за хората с увреждания е сред най-важните области за сътрудничество, изтъкна заместник- председателят на Общинския съвет в Княжевац Игор Стеванович


"От все сърце ви пожелавам да създадете добро партньорство помежду си! Аз мисля, че приятелството е на първо място, а след това купите, медалите и резултатите."


С приветствие към участниците се обърна и Душко Перишич от Клуб "Множествена склероза"- Зайчар, който е сред организаторите на събитието. 


"Особено се радвам, че тази година тук са и нашите приятели от Княжевац. С хората от Видин вече имаме дългогодишно сътрудничество. Нашето спортно състезание е възможност за приятелства и сътрудничество между организациите и между хората с увреждания."


Участниците от България се представиха успешно в състезателните дисциплини, а отборно са първи в класирането. В стрелбата в кош първо, второ и трето място бяха за видинчани. Александър Борисов е сред медалистите.


"Състезанието се проведе в три кръга. Първият беше с по пет изстрела, а другите - по три."


Антон Ле също премери сили в стрелбата в кош и малко не му достигна за медал, но е доволен от участието си. 

"Мисля, че се справих добре, като цяло. Забавлението е важно."

Мирослав Милчев, който е с много награди от шахматни турнири, стана първи и в Зайчар. 

"В Зайчар има силни играчи, но аз успях да ги победя. Доволен съм."

В спортния риболов в Зайчар участваха представители на Съюза на инвалидите във Видин. За участието разказа председателят на организацията Ваньо Диков:

"Това е първата победа на отбора от Видин в риболова. Надявам се, че догодина, когато състезанието ще е във Видин, купата ще остане при нас."

Класирането е според очакванията на видинчани, които знаят възможностите си, каза кинезитерапевтът Павел Павлов.

"В стрелбата в кош призовите маста са наши. Първи е Асен Асенов, Пламен Цветанов е втори, а трети Александър Борисов. В мини голфа нашите играчи отправиха по няколко удара. Николай Транчев завоюва второ място, почетно място, добро представяне. В риболова, който беше прекъснат заради лошото време, отново ние сме първи с добър улов. Победител е Тодор Наков от Съюза на инвалидите във Видин. В шахмата отново ние сме първи с Мирослав Милчев. Той е шампион за пореден път."

Още едно събитие предстои скоро в сръбския град Зайчар. На 22 юни там ще се проведе етнофестивалът, чийто организатори са фондация "Подкрепа за реализация" и ЦДП клуб- Зайчар. Провежда се от 2016 година, като домакинството отново е на разменни начала. 

Деня на българския спорт и Международния ден на предизвикателството, които са на 17 май, отбелязаха от фондация "Подкрепа за реализация"- Видин и Община Ружинци с предизвикателство за най-малките. 

През май от фондация "Подкрепа за реализация" отбелязаха и две години от откриването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит". 

"Капацитетът на услугата беше 15. Ние стартирахме с доста над тази бройка, с 22 деца. Вече имаме 26, заедно с някои родителите, които също са потребители на Центъра, за да могат да обучават в домашни условия по-ефективно своите деца", обясни специалният педагог и логопед Даниела Иванова.

За поредна година по повод Международния ден на детето фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин и Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Видин, организира детски празник "Щуроландия". В Крайдунавския парк ще има арт ателиета, работилници  и спортни игри. В организацията тази година се включва и Общинският съвет по наркотични вещества, каза Моника Петкова от екипа на фондацията.

"Началото ще е от 17.00 часа, за да присъстват повече деца, тъй като е делничен ден." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30