Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробът на Ботев е в местността Манастирски дол, твърди историк

Снимка: Жоро Александров

Учени се надяват, че са разкрили къде се намира гробът на Христо Ботев - това заяви Николай Иванов, който представи във Враца книгата си "Нови документи за гроба на Ботев". Авторът дойде във Враца, за да покаже къде според него се намират костите на Войводата. Иванов заяви, че науката повече не може да неглижира фактите и е задължена да им обърне внимание. 


"Очакваме държавата да отпусне средства за разкопки в района, в който твърдя, че са погребани тленните останки на Ботев. Изводите, които правя, са на базата на разкази на очевидци.", допълни Иванов.


Той разкрива разказа на Петър Мазнов, разпитан пред комисия, съставена през 1934 г. от врачанското читалище "Развитие". В комисията е и Димитър Бучински, който предал разказите в БАН, но там документите "потънали" и не били издадени. Така от 147 г. битува митът, че врачани не знаят къде почиват костите на Войводата.


Книгата на Николай Иванов е документален разказ, основан на разказа на Петър Мазнов, който е бил част от овчарите, арестувани в колибата от турците преди убийството на Войводата. Този разказ убедително разкрива, че убиецът на Ботев е турски разузнавач-стрелец, който докладвал на началника си Джамбаз Мустафет, че е успял да убие водачът на комитите.


На 4-ия ден след убийството към Йолковица потеглил дядо Вълко Очиндолски, който събрал костите на Ботев, свалил ги до бившата църква "Св. Троица" в Манастирски дол и ги погребял близо до зида на храма, разкри Иванов.


Заедно с него на брифинг говориха проф. Пламен Павлов, кметът на Сухиндол Пламен Чернев, който финансира издаването на книгата, и родственикът на поета-революционер - Боян Ботйов. Всички те се обединиха около тезата, че с книгата се слага край на лъжливото твърдение, че врачани не знаят къде са костите на Ботев, че не са искали да ги търсят.


Преди срещата с медиите, екипът от общественици бяха в Манастирски дол, където според тях е гробът на Ботев.


"Ние не искаме да слагаме пръст в раната, а да я излекуваме и да сложим край на спекулациите, че във Враца се сещат за Ботев само веднъж в годината – когато чуят сирените на 2 юни. Очакваме от държавата да отдели средства за археологически разкопки, за да докажем твърденията си". каза Николай Иванов.


Боян Ботйов, който е родственик на ген. Кирил Ботев, обеща съдействие със сравнителен ДНК-анализ с костите на майката и брата на поета-революционер, които почиват в Централните софийски гробища.


Според Николай Иванов във Враца са погребани главите на 7 четници, сред тях вероятно е и на Ботев. Но и затова се иска разрешение за проучване. В църквата "Св. Възнесение" пък са погребани телата на 7 въстаници.


Беше предложено, докато държавата обърне внимание на казуса, да бъде поставена паметна плоча в Манастирски дол, която да указва къде е гробът на Ботев.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00