Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детето

Снимка: БГНЕС

За поредна година по повод Международния ден на детето, 1 юни, Фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин и Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Видин и Общинския съвет по наркотични вещества, организират детския празник "Щуроландия". Днес в Крайдунавския парк, около галерията ще бъдат разположени множество арт ателиета и работилници. Ще има и спортни игри, каза Моника Петкова от екипа на фондацията. 

"Ще има различни ателиета, в които децата могат да се включат. Ще има работилничка, рисуване, ще има рисуване на платна, оцветяване за по-малките, ще има оцветяване на платна също, рисунки по лицата, занимателни игри, спортни и състезателни игри."

Началото на детския празник в Крайдунавския парк ще е от 17.00 часа. 

Младежкият дом в Монтана ще отбележи 1 юни с богата програма. Освен музика, песни и танци, малчуганите ще могат да се докоснат до магията на акробатичното и цирково изкуство, ще видят различни демонстрации - въртене на чинии, обръчи и ленти. Децата ще се срещнат и с любими анимационни герои и забавни клоуни. Още за програмата разказа Мариета Христова, директор на Общински младежки дом-Монтана:

"Специален музикален поздрав към тях ще бъдат и изпълненията на танцьорите от Клуб по спортни танци "Астра" и Танцова формация "Денс машин". Аниматори пък ще веселят децата с щури игри и ще направят празника им незабравим."

Повече за инициативите в Монтана по повод Деня на детето - чуйте в звуковия файл. 

Общинската управа в Лом е подготвила празнична програма по случай Международния ден на детето. Общината кани децата да се повозят на атракционно влакче, което тръгва в 10.00 ч. от площад "Свобода" и ще пътува по ул. "Дунавска" до паметника на Дядо Цеко Войвода и обратно до 20.00 ч. От 17.00 ч., в градинката с шадравана зад паметника на площад "Свобода" ще започне детско шоу с клоуни, приказни герои, диджей, парти машина и още изненади, съобщават от местната общинска управа. 

Градинката пред Младежкия дом в Белоградчик ще се превърне в място за забавления на децата от града по случай празника им. С подкрепата на Общината, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Детския комплекс са подготвени много изненади за най-малките. В празника активно се включва и Центърът за обществена подкрепа. Специалистите са подготвили гипсови фигурки, които децата ще могат да оцветят. Най-малките ще оцветяват любими герои, а по-големите ще могат да нарисуват с пастели своята лятна ваканция. Центърът е организирал и забавление за любителите на градинарството. На един от щандовете те ще могат да си посядат цвете, което да занесат вкъщи и да отгледат. Рисуване на големи пана пък организира Детският комплекс. Ще има забавления, игри, танци. Децата ще могат да си направят и снимка със специални тематични рамки, която да запечата този щастлив миг и да остане за спомен. Потребителите от Дневния център за деца и младежи с увреждания също ще присъстват на празника. Те ща носят маски на свои любими герои, но ще вземат участие и в другите забавления. Като на празник няма да мине без бонбони и балони и музика за настроение. Събитието ще започне в 16:00 часа, а при лошо време ще се проведе в залите на Младежкия дом.


Община Мездра е подготвила празничната програма по повод Международния ден на детето. Празникът включва спектакъл „Пъстър детски карнавал” на възпитаници на местните детски градини, арт занимания за деца в ателиета за приложни изкуства, атракцията „Танцът на пеперудите“ на професионални артисти на кокили от столичната трупа „Канетикс“ на „жената каучук“ Сирма Добрева, спектакъл „В света на доброто” на Пътуващ театър „Малки таланти” от ИОУ „Св. св. Кирил и Методий”, открит урок по шахмат за начинаещи и сеанс на едновременна игра на подрастващи шахматисти срещу многократните шампиони на България Даян Нинов и Доника Шивачева от ШК „Асеневци“ - Велико Търново.


Програмата за Деня на детето в Мездра включва:

- 10:00-11:00 ч. - площад „България” - гр. Мездра:

• „Пъстър детски карнавал“ - спектакъл на Детските градини „Слънчице“, „Роза“, „Детелина“ и „Мир“;

• Арт занимания за деца в ателиета за приложни изкуства на Христова евангелска църква „Шалом“;

• Атракция „Танцът на пеперудите“ в изпълнение на артисти на кокили от трупа „Канетикс“ на Сирма Добрева;

- 10:30-13:00 ч. - Археологически комплекс „Калето“ - гр. Мездра:

• 10.30-11.00 ч. - Спектакъл „В света на доброто” на Пътуващ театър „Малки таланти” от ИОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Глория Николова;

• 11.00-13:00 ч. - Открит урок по шахмат за начинаещи и сеанс на едновременна игра на подрастващи шахматисти срещу многократните шампиони на България Даян Нинов и Доника Шивачева от ШК „Асеневци“ - Велико Търново.


Отбелязването на Международния ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 год. В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е отбелязан официално на 8 май 1927 год.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Националната кампания "Започни млад" набира участници

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад" .  Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания, а за първи път тази година в проявата ще бъде включено и състезание, свързано с професионалната реализация на участниците, обясни за Радио ВИДИН Пламен Попов - учредител и член..

публикувано на 07.06.24 в 13:00

Започна записването за лятната академия в Берковица

Центърът за обществена подкрепа в Берковица организира б езплатна лятна академия за деца и младежи. Тя ще се провежда занимания всеки петък на седмицата,   от 1 юли до 31 август,  от 10:00 до 12:00 часа. Лятната академия се организира за втора поредна година и този път ще бъде два месеца, а не само през юли, както е било през 2023 година, уточни..

публикувано на 07.06.24 в 12:30

Фестивал напълни хотелите във Враца

Свършиха местата в хотелите във Враца за почивните дни. Организацията на големия християнски фестивал „Мост на Небесата“ , който се провежда днес и утре /7 и 8 юни/ в местността Божия мост край село Лиляче напълни до краен предел местата за спане. Липсват места не само в хотелите, но и в къщите за гости. Първите резервации, които могат да се..

публикувано на 07.06.24 в 10:05

Стадион "Христо Ботев" във Враца ще има нова лекоатлетическа писта

Новината съобщи кметът на общината Калин Каменов, който уточни, че за обновяването на съоръжението са осигурени над 2 300 000 лева.  Очаква се реалните дейности да стартират след избора на изпълнител. "Съвсем скоро градът ни ще има модерна тренировъчна база, на която да се провеждат престижни турнири", обеща кметът Каменов. Мечтата във Враца да бъде..

публикувано на 07.06.24 в 08:19

Нов случай на коклюш в област Монтана

10-годишно дете от Лом е диагностицирано с коклюш. Случаят е регистриран тази седмица. Това е осми случай на коклюш в област Монтана за тази година.10-годишното дете от Лом е с редовни имунизации. Насочено е за изследване от личния лекар.  „Заболяването преминава леко, с кашлица, без висока температура", уточни Елена Тодорова, главен инспектор..

публикувано на 07.06.24 в 07:12

Снимката на 6 юни 2024 година

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Общо 15 души са установени като участници в схема за  източване на..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Разбиха престъпна група, източвала банкови сметки

Общо 15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). При акция в няколко града в страната, както и в монтанското село Медковец, са задържани 13 души. Те са успели да прехвърлят към свои сметки над 800 000..

обновено на 06.06.24 в 16:09