Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

| обновено на 23.06.23 в 09:41
Снимка: Радио Видин

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл днес, 23 юни. Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има роля. 

Мира Джунинска има няколко роли и ще бъде на сцената почти през цялото време:

"Водя армията на добрите балерини и участвам в танца на лошите... Като съм лоша, ми е много по-трудно да изглеждам като лоша, отколкото добра и в повечето пъти, когато го тренирам, госпожата казва, че изглеждам като добра балерина вместо лоша и ми е много трудно да го направя, да променя как изглеждам, какво чувствам точно. Много се притеснявам. Веднага като изляза на сцената се притеснявам, но не мисля, че ще отпадна, защото имам много енергия, когато изляза на сцената."

Виктория Огнянова участва в масовите сцени и танци и образът ѝ е на лош герой:

"Участвам в клуба на лошите. Ние, лошите, трябва да сме синхронизирани, трябва да има схема между нас, защото, ако при една куца, всичко се проваля. Трябва да имаме един синхрон и когато всички направим нещо, то трябва да е бомбастично... Много се забелязва, ако някой обърка, защото всичко трябва да го правим еднакво и равномерно, за да се покажем на хората, на зрителите как танцуваме и самата наша любов към тях."

Виктория Борисова ще изиграе главния злодей в спектакъла. Тя е водач на армия от зли герои и през цялото време се налага да поддържа образа си реален и естествен.

"Аз водя лошите балерини. Имам такъв, странен поглед, постоянно гледам лошо, особено когато се нацупя, затова имам опит с лошия образ... Хората казват, че ми се получава, сега ще видим на спектакъла какво ще стане... Не се притеснявам, защото съм тренирала много, но и да сбъркам нещо, всички други може да ме прикрият, но ще се опитам да го изиграя перфектно... Когато съм сама на сцената има малко притеснение, защото не съм свикнала сама да играя на сцената, винаги съм играла групово. Това ще ми е първото изиграване сама и много се притеснявам, но имам очаквания, че ще се справя добре... Има и притеснение, защото всички погледи гледат към теб и да объркаш нещо, то веднага се вижда и е голямо притеснение... Всички много се стараем, всички полагаме много усилия, идваме на репетиции и мисля, че ако се стегнем още малко, ще стане перфектно."

Сияна Стоянова влиза в два противоположни образа:

"Играя добрата фея, която пази две малки момиченца в спектакъла, също така и участвам в групата на лошите. Съответно, между двете ми роли има голям контраст. Оприличавам се на добра, но дори и да усещам емоцията, която е в танца, не я показвам достатъчно, не я изразявам достатъчно с лицето си, затова съм по-добра като лоша."

Николета Начева е в образа на лош герой от самото начало на спектакъла до неговия край. Ролите ѝ също са две и колкото и да са сходни, толкова са и различни:

"Аз съм лошата фея, която взима една от малките героини в началото на спектакъла... Танцувам и с лошите като войн... Досега не сме имали толкова динамична изява... За нас е доста голямо предизвикателство, но все пак ще дадем всичко от себе си."

Спектакълът е смесица от герои и образи, разказващи една необикновена история по необичаен начин. 

Ръководителят на танцовата школа, Елена Венелинова, не сподели много за сюжета с идеята да има момент на изненада за всички гости на проявата, но признава, че до момента това е най-трудното нещо, с което са се заемали тя и децата.

"Искам да го запазя в тайна. Ще бъде много забавно, много интересно. Разказваме историята на едни прекрасни малки същества, ще има много герои, много емоции ще преживеят хората... Дори и за мен е голямо предизвикателство. Честно да си призная, на мен също ми е доста трудно, но смятам ,че отново ще се представим на ниво."

Името на концерт-спектакъла умишлено остава отворено и съвсем  не е избрано случайно, каза още ръководителят. 

"Всеки може да изтълкува това, което види по собствен начин... Кой знае? Никой не знае какъв ще е финалът."

Средствата от концерта ще са за дете, което иска да се развива в областта на изкуството, но няма тази финансова възможност. Информация за това как може да закупите билет може да намерите на фейсбук страницата на танцова школа "Суинг". 

Концерт-спектакълът "Имало едно време..." започва в 19:00 часа.

Повече може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53