Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Европа през погледа на един американец

Снимка: Радио Видин


Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от родната си Америка да разгледа Европа ("Един американец в Европа").

Културният шок е с почти същия интензитет на средно разрушително земетресение, сблъсъкът на разбирания за живота – с дори по-тежки последствия. Най-общо казано, бившият жител на американския Среден запад не намира почти нищо между Арктическия кръг и Босфора, което да заслужава особени похвали. Въпреки това чувството му за хумор, ирония и самоирония не го напуска през цялото време, макар на моменти да се трансформира в добре познатото ни мрънкане, което всички си позволяваме от време на време, а някои твърдят и че ни е станало национален спорт.

Преди двадесет години като студент Брайсън попада в Европа със своя приятел Кац и пази ярък спомен за преживяването. Днес той вече е женен и има деца, така че е време да провери дали нещо се е променило за тези двадесет години и кое всъщност – той или Европа?

Та какво всъщност се случва, когато идва отново по местата, които не е виждал от две десетилетия? И дали промените са чак пък толкова забележими или и Европа, и Брайсън не са мръднали чак толкова, колкото той си мисли и се надява.

Оказва се, че неподозирано много неща могат да се случат, когато смениш континентите и режимите. Например Бил така и не успява да открие Исус в самолета, независимо от старанието на съседа си по седалка, но пък си намира монета от четвърт долар. За пръв път в Европа вижда чудото на ненарязания хляб, пешеходна "зебра" трамвай и човек с таке, който наистина очаква да го вземат насериозно. За пръв път вижда хора, които сами си носят покупките, пакети "Житан" и човечето на Мишлен. Открива, макар и малко трудно, че Белгия всъщност е нещо като предградие на Брюксел, и че понякога Богота е по-добър избор за местообитание от Кьолн например.

Общо взето, за пътешестващия американец всичко в Европа е толкова ново и различно, толкова невероятно и непонятно ярко, че горкият турист не може да повярва, че е на същата планета, в същата реалност, от която е тръгнал.

Ами люксембургците?! Имате ли представа колко много люксембургци има в Люксембург, за бога?!... Все хора, които вероятно никога не са чували мелодията на клуб "Мики Маус", защото са от друг свят. За сметка на това свободни стаи няма и в най-забутания хотел.

Разбира се, че в един момент странстванията на Бил го отвеждат и в София, но в София от зората на демокрацията, година-две след събитията от 10 ноември 1989 г. Един американец в току-що изпълзялата от комунизма България! Като директен билет за роман на Джордж Оруел, а черешката на безумния коктейл е, разбира се, ЦУМ. Центърът на вселената в тази част на Балканите. Според Брайсън България е категорично най-интересното място от цялата му обиколка на Стария континент, макар и не най-комфортното. Но пък той е тук само за малко и разполага с долари във времена, в които българите разчитаха на купони, прекарваха една трета от времето си във висене по опашки за хляб и месо и трябваше да си синхронизират биологичния часовник с режима на тока. Той е човек, който може да си позволи да пазарува, докато местните са принудени да се борят със зъби и нокти за някоя стока. Има разлика и тя определено променя възприятията.

Знаете ли кой е най-тъжният щанд в ЦУМ? Е, Бил Брайсън го открива. Ако се присъедините към пътешествието му, ще го видите и вие. Няма да видите обаче мумията на Георги Димитров, заради която преди двадесет години Бил и Кац за малко да бъдат арестувани.

И преди да сте попитали, да Брайсън е напълно съгласен, че българките са красивите жени – ако не в света, то поне в Европа са сред най-красивите.

Бил Брайсън е автор на множество книги за пътешествия, някои от които стават истински бестселъри. Въоръжен с наблюдателност и любопитство, но преди всичко с хапливото си чувство за хумор, което на моменти минава границите на добрия тон, той определено не е типичния съвременен американец, дори и само защото пет пари не дава за политкоректност, за нашумялата напоследък свръхтолерантност, за деликатността и стремежът да не обидиш някого, дори когато си го заслужава. Той обижда, той е груб, той е заядлив, циничен и несправедлив и това въобще не го тревожи. Понякога просто отказва да приеме онова, с което не е свикнал. Няма проблем да генерализира впечатленията си от отделни индивиди, лепвайки ги на цели нации. Нищо не го спира да нарича например парижаните груби, шведите алкохолици, швейцарците скучни. Не е прав, но това изобщо не го вълнува. Хуморът му е остър, хаплив, дори неприличен на моменти, което няма да се понрави на всеки, но пък едно не може да му се отрече – откровен е, дори когато прекрачва границите, държавните и тези на доброто възпитание.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45