Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

5
Снимка: СУ Козма Тричков- гр. Враца

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в учебните планове на другите училища, затова десетокласниците решават, че могат да бъдат полезни и на още ученици. Организират поредица от "Финансови работилници" в училище "Христо Ботев" в село Баница.  Участват в конкурса на фондацията "Млад благотворител" с проекта "Добре дошли в страната Финансия" и печелят трето място с инициативата си. 

"Ние сме иновативно училище, чиято иновация е насочена към изучаване на учебния предмет "финансова грамотност". Такъв учебен предмет няма в учебния план, а тъй като ние имаме опит в обучението по финанси и бизнес, решихме, че бихме могли да задълбочим и да разширим това обучение като въведем този предмет финансова грамотност в рамките на избираемата подготовка във всички паралелки на училището от пети до десети клас. Когато вече сме на финала на реализирането на този проект, се появи конкурсът на фондация "Благотворител" и една от паралелките, които изучават финансова грамотност реши, че би могла да се включи в този конкурс "Млад благотворител"  с идеята учениците да споделят със свои връстници това, което те вече имат като знания и умения. От наша, от учителска гледна точка, е важно един проект да има мултиплициращ ефект, да не остане затворен само в рамките на училището, а да стигне до повече хора, които да усетят ползите от реализирането на тази идея", каза директорът Нели Борчева.

Десетокласниците решават да споделят знанията си с ученици от училища в малки населени места и така се насочват към село Баница, обясни Йоана Шумаклийска.

"С моите съученици след като получихме информация за  конкурса, решихме знанието, което сме добили да не остава само за нас, а да го предадем на хора и деца, които имат нужда от това, на които ще е полезно и занапред в живота."

Методът, по който преподават в Баница, е обучение на ученици от техни връстници, разказва Александра Димитрова.

"Движехме се по определен план, по определени теми, една от тях беше сами да съставяме бюджет. Другата беше "Не е достатъчно да чукнеш на дърво", за да покажем, че не е достатъчно само да се надяваме за да  се получи всичко по най-добрия начин, а трябва да се работи за това. "Спестяване" беше следващата ни тема, която е наистина важна, защото не всички осъзнават как парите изчезват без дори да разберем."

"Не искахме това, което учим да остане само за нас. Искахме да го раздадем на другите, за да покажем нещо, което е необходимо в живата, за да научим децата, които не са в иновативно училище, да управляват совите пари, " обясни Неда Борисова.

Подкрепата която получават от участието си в конкурса, за да осъществят идеята си, е хиляда лева, но истинската награда са приятелствата, които създават, казаха учениците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25