Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

5
Снимка: СУ Козма Тричков- гр. Враца

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в учебните планове на другите училища, затова десетокласниците решават, че могат да бъдат полезни и на още ученици. Организират поредица от "Финансови работилници" в училище "Христо Ботев" в село Баница.  Участват в конкурса на фондацията "Млад благотворител" с проекта "Добре дошли в страната Финансия" и печелят трето място с инициативата си. 

"Ние сме иновативно училище, чиято иновация е насочена към изучаване на учебния предмет "финансова грамотност". Такъв учебен предмет няма в учебния план, а тъй като ние имаме опит в обучението по финанси и бизнес, решихме, че бихме могли да задълбочим и да разширим това обучение като въведем този предмет финансова грамотност в рамките на избираемата подготовка във всички паралелки на училището от пети до десети клас. Когато вече сме на финала на реализирането на този проект, се появи конкурсът на фондация "Благотворител" и една от паралелките, които изучават финансова грамотност реши, че би могла да се включи в този конкурс "Млад благотворител"  с идеята учениците да споделят със свои връстници това, което те вече имат като знания и умения. От наша, от учителска гледна точка, е важно един проект да има мултиплициращ ефект, да не остане затворен само в рамките на училището, а да стигне до повече хора, които да усетят ползите от реализирането на тази идея", каза директорът Нели Борчева.

Десетокласниците решават да споделят знанията си с ученици от училища в малки населени места и така се насочват към село Баница, обясни Йоана Шумаклийска.

"С моите съученици след като получихме информация за  конкурса, решихме знанието, което сме добили да не остава само за нас, а да го предадем на хора и деца, които имат нужда от това, на които ще е полезно и занапред в живота."

Методът, по който преподават в Баница, е обучение на ученици от техни връстници, разказва Александра Димитрова.

"Движехме се по определен план, по определени теми, една от тях беше сами да съставяме бюджет. Другата беше "Не е достатъчно да чукнеш на дърво", за да покажем, че не е достатъчно само да се надяваме за да  се получи всичко по най-добрия начин, а трябва да се работи за това. "Спестяване" беше следващата ни тема, която е наистина важна, защото не всички осъзнават как парите изчезват без дори да разберем."

"Не искахме това, което учим да остане само за нас. Искахме да го раздадем на другите, за да покажем нещо, което е необходимо в живата, за да научим децата, които не са в иновативно училище, да управляват совите пари, " обясни Неда Борисова.

Подкрепата която получават от участието си в конкурса, за да осъществят идеята си, е хиляда лева, но истинската награда са приятелствата, които създават, казаха учениците.

Галерия

Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53