Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успокои или ще задълбочи напрежението правителство "Денков-Габриел“

Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер от Продължаваме промяната-Демократична България Николай Денков върна изпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев и днес кабинетът ще бъде гласуван в Народното събрание.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ декларираха, че ще подкрепят предложеният от Николай Денков министерски съвет в името на стабилността и на развитието на държавата.

„Доверието между нас тепърва започва да се гради. ГЕРБ-СДС се държи значително по-коректно, защото, когато ние имаме критика, я казваме ясно, заявяваме своята позиция и я отстояваме. Не участваме в задкулисни договорки", обясни пред БНР Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Народните представители на БСП ще гласуват против този кабинет. Това каза в "Посоките на делника" Ирена Анастасова, депутат и заместник-председател на партията:

„Ние казахме, че за нас това е безпринципна коалиция, въпреки че, ако съдим по основните приоритети, които заявяват и двете коалиции, всъщност те нямат различия- нито за позицията им за войната в Украйна, нито позицията им за еврото. Може би това в крайна сметка беше целта на коалицията, но ние смятаме, че е безпринципна, защото толкова години БСП беше единственият борец срещу модела на окупираната държава от ГЕРБ, а пък Продължаваме промяната дойдоха с тази заявка- че те ще бъдат алтернативата, но сега виждаме, че не са алтернатива. Това „прегръщане“ е обяснимо за ГЕРБ. На практика така Бойко Борисов спасява себе си и модела, който ГЕРБ наложи като управление в страната. А за Продължаваме промяната се видя и на тези избори, а и от записите, които изтекоха, че нямат такова солидно присъствие- на много места бяха изместени с преференции от представители на Демократична България, вкараха по-малко народни представители от предишния парламент… Така че едните спасяват кожата си, а другите спасяват малкото си доверие от българското общество. Но дали ще има спасение и за едните, и за другите? Няма как това да продължи така, а ако българите допуснат това да продължи, жалко за България… България е катастрофирала демографски. Особено в нашия Северозападен регион обезлюдяването е страшно…“

Партия "Възраждане" също излезе с позиция за правителството Денков - Габриел: „Седемдесет процента от министрите в кабинета Денков - Габриел са свързани със САЩ, от тях пет са директни получатели на грантове от  фондация "Америка за България", т.е. те са директно финансирани от чуждата фондация“, се казва в съобщението. Ръководството на "Възраждане" призова: „всеки свободен българин да излезе в 12:00 ч. днес пред Народното събрание, за да покаже, че не сме съгласни България да се управлява от чужди държава."

Кабинетът ще бъде гласуван на фона на продължаващи атаки към политическата класа от страна на главния прокурор Иван Гешев и критики от страна на президента Румен Радев.

Повече- в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45