Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

4
Снимка: арх. Рада Стефанова, Личен архив



Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин. От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във Франция. В него участват работещи вече архитекти от България, които желаят да се специализират в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, преподавателите са от Франция и от България.

Една от причините Видин да бъде избран за провеждането на ателието е забележителното недвижимо културно наследство на града, обясни архитект Рада Стефанова, ръководител на курса от българска страна. 

"Курсът е четири семестъра и води началото си от 2000 година, когато архитект Пиротска го организира, съвместно с колеги от Франция и имаме щастието и в момента да присъства тук и с нейния опит да помага в провеждането на ателието. Преподаватели към курса са специалисти в областта на история на архитектурата; на материалите - тяхната патология и реставрация; консервация; реставрация и международно законодателство по опазване на недвижимото културно наследство", каза архитект Стефанова. 

Тя отбеляза, че преди определяне на мястото за провеждане на ателието винаги се извършва сериозна проучвателна дейност.

"Имаше и други кандидатури за ателието. Но идвайки във Видин, ние видяхме, че има забележително културно наследство, което е малко позабравено, малко позагърбено, но с много потенциал. Много пъти ателието е било на тема "Възрожденска жилищна архитектура" - този път видяхме тук възможност да имаме различни видове архитектура. Това дава възможност да се получи една по-широка палитра от познания и от обекти, върху които нашите курсисти да приложат познанията си", каза архитект Стефанова. И допълни, че сред причините да бъде избран Видин е и радушният прием от страна на кмета на общината Цветан Ценков.

В рамките на ателието курсистите проучват и заснемат архитектурни обекти от различни исторически епохи в развитието на Видин. Те включват отоманската фортификационна система с две от капиите - Пазар капия и Еничар капия; сградата на бившата земеделска банка на площад "Бдинци"; Художествената галерия "Никола Петров" заедно с променадата покрай река Дунав, както и сградата на бившата дизелова централа. Архитект Стефанова обясни, че в резултат от работата на курсистите ще бъде създадена напълно безвъзмездно една документация, която е задължителната база, за да могат да се предприемат каквито и да е действия по отношение на обекти-паметници на културата. 

Ръковидителят на курса от френска страна архитект Ришар Дюпла обясни, че курсистите работят с голям хъс и ентусиазъм, а една от целите е те да разберат еволюцията на Видин и мястото, което заемат в него проучваните обекти

"Идвайки тук, ние намерихме един град, който има забележително богатство като архитектура и архитектурно наследство. Намерихме един град, който има много силна идентичност, която обаче не винаги е била оценена, не винаги е била оценена нейната специфичност, малко е позагърбена. И в момента ние се опитваме да преоткрием града с неговата история и с неговото историческо богатство. Ние поставяме на курсистите и урбанистични задачи, защото искаме да ги накараме да мислят за отношението на града и Дунав - реката, която всъщност определя и града", посочи архитект Дюпла. 

Таня Митакиева и Александър Младенов са част от екипа, ангажиран с проучване на видинските капии - задача, която има своите предизвикателства, за които курсистите разказаха.

"Обектът е изключително интересен и всъщност е ключов за градоустройственото развитие на града. Така че неговото разбиране и съответно мерките за опазване, които се надяваме да предложим и да бъдат ефективни, ще дадат отражение в цялостното усещане на града", посочи Александър Младенов

"Крепостната стена и въобще укрепителните съоръжения на Видин са огромни - те се простират в целия град. Това е едно от предизвикателствата, тъй като чисто териториално трябва да покрием много голяма площ. Другият проблем е, че не всички съоръжения са в много добро състояние, това също в известна степен ни затруднява. Но пък всички хора са много любезни и съдействат с каквото могат", допълни Таня Митакиева

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00