Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

4
Снимка: арх. Рада Стефанова, Личен архивАрхитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин. От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във Франция. В него участват работещи вече архитекти от България, които желаят да се специализират в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, преподавателите са от Франция и от България.

Една от причините Видин да бъде избран за провеждането на ателието е забележителното недвижимо културно наследство на града, обясни архитект Рада Стефанова, ръководител на курса от българска страна. 

"Курсът е четири семестъра и води началото си от 2000 година, когато архитект Пиротска го организира, съвместно с колеги от Франция и имаме щастието и в момента да присъства тук и с нейния опит да помага в провеждането на ателието. Преподаватели към курса са специалисти в областта на история на архитектурата; на материалите - тяхната патология и реставрация; консервация; реставрация и международно законодателство по опазване на недвижимото културно наследство", каза архитект Стефанова. 

Тя отбеляза, че преди определяне на мястото за провеждане на ателието винаги се извършва сериозна проучвателна дейност.

"Имаше и други кандидатури за ателието. Но идвайки във Видин, ние видяхме, че има забележително културно наследство, което е малко позабравено, малко позагърбено, но с много потенциал. Много пъти ателието е било на тема "Възрожденска жилищна архитектура" - този път видяхме тук възможност да имаме различни видове архитектура. Това дава възможност да се получи една по-широка палитра от познания и от обекти, върху които нашите курсисти да приложат познанията си", каза архитект Стефанова. И допълни, че сред причините да бъде избран Видин е и радушният прием от страна на кмета на общината Цветан Ценков.

В рамките на ателието курсистите проучват и заснемат архитектурни обекти от различни исторически епохи в развитието на Видин. Те включват отоманската фортификационна система с две от капиите - Пазар капия и Еничар капия; сградата на бившата земеделска банка на площад "Бдинци"; Художествената галерия "Никола Петров" заедно с променадата покрай река Дунав, както и сградата на бившата дизелова централа. Архитект Стефанова обясни, че в резултат от работата на курсистите ще бъде създадена напълно безвъзмездно една документация, която е задължителната база, за да могат да се предприемат каквито и да е действия по отношение на обекти-паметници на културата. 

Ръковидителят на курса от френска страна архитект Ришар Дюпла обясни, че курсистите работят с голям хъс и ентусиазъм, а една от целите е те да разберат еволюцията на Видин и мястото, което заемат в него проучваните обекти

"Идвайки тук, ние намерихме един град, който има забележително богатство като архитектура и архитектурно наследство. Намерихме един град, който има много силна идентичност, която обаче не винаги е била оценена, не винаги е била оценена нейната специфичност, малко е позагърбена. И в момента ние се опитваме да преоткрием града с неговата история и с неговото историческо богатство. Ние поставяме на курсистите и урбанистични задачи, защото искаме да ги накараме да мислят за отношението на града и Дунав - реката, която всъщност определя и града", посочи архитект Дюпла. 

Таня Митакиева и Александър Младенов са част от екипа, ангажиран с проучване на видинските капии - задача, която има своите предизвикателства, за които курсистите разказаха.

"Обектът е изключително интересен и всъщност е ключов за градоустройственото развитие на града. Така че неговото разбиране и съответно мерките за опазване, които се надяваме да предложим и да бъдат ефективни, ще дадат отражение в цялостното усещане на града", посочи Александър Младенов

"Крепостната стена и въобще укрепителните съоръжения на Видин са огромни - те се простират в целия град. Това е едно от предизвикателствата, тъй като чисто териториално трябва да покрием много голяма площ. Другият проблем е, че не всички съоръжения са в много добро състояние, това също в известна степен ни затруднява. Но пък всички хора са много любезни и съдействат с каквото могат", допълни Таня Митакиева

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53