Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом


Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище. Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър Маринов". С тях работи режисьорът от Видин Малин Маринов, който ръководи и студиото за кино и театър на видинското читалище: 

"Работим от известно време с ученици  от 3-ти до 7-и клас в Детската театрална школа към читалище "Постоянство". Това е един проект с училището, което е Второ основно "Константин Фотинов", един проект към Министерството на културата. Това беше един спектакъл с най-малките, сега предстоят още два - "Дървеното конче" от Иван Теофилов и "Излет" от Ран Босилек. Мисля, че премиерата мина прилично, успешно. Естествено, винаги могат да се постигнат и по-добри резултати, но като за първи път мисля, че мина успешно. В момента във всяка група работят по пет деца. Мисля, че се справят чудесно, дори тези, малките, пожелаха да участват в следващите спектакли, да ми помагат в постановката, в режисурата. За мен това също ще бъде удоволствие. По този начин те биха могли да научат повече неща..."

Цветелин Бойчев след премиерата. Снимка: Малин Маринов
Цветелин Бойчев е едно от децата в актьорския състав на "Училищно звънче". Четвъртокласникът в Основно училище "Константин Фотинов" мечтае един ден да стане актьор, затова е сред първите, кандидатствали в Детската театрална школа на читалището. В спектакъла се превъплъщава в един от главните герои и любимец на много деца и възрастни - врабчето Чир. Но за да получи ролята, участва в кастинг, а след това с голям ентусиазъм се включва в репетициите, за да стигне и до сцената. 

"Бях едно от най-познатите врабчета - Чир, но също така бях и дете. Но в същото време за мен беше удоволствие да играя Чир, защото много ми допадна като герой. Някак си аз се включих и станах като него. Много ми допадна Чир като герой. Има прилики между мен и него, има и разлики. Ще започна с приликите. Чир има може би чувство за хумор, аз също. А разликата е, че той е започнал от началото на учебната година и се е отказал, а аз не се отказвам лесно по принцип. Упорит съм доста и ако искам нещо, не се отказвам..." 

Под ръководството на Малин Маринов децата упорито подготвят следващите си спектакли, представленията се очаква да се състоят през юли. 

Галерия

Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53