Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в продължение на близо две години. Двете културни институции работиха по съвместен проект - "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия", който приключва днес, 7 юни. 

"Избрахме това име за проекта, тъй като той се фокусира върху това литературата и изкуството да бъдат разпространявани не само на място в библиотеката, дори не само на място в областния град, но и да могат да се движат, да могат да бъдат разпространявани, популяризирани в по-отдалечените квартали на градовете, в по-малките населени места в близост до областния град", каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин Десислава Иванова

Библиотеките стават мобилни благодарение на библиобусове, които са закупени по проекта за областите Видин и Враца. 

"Пътуват вече една година. Радват се на изключителен интерес, особено от малките. Оборудвани са с литература, като акцентът е върху северозападни автори и скандинавски такива. Целта е да популяризираме литературата от Северозападна България и тази от Скандинавия, да покажем общото и различното между страните", посочи още Десислава Иванова.

Повече за