Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брейк културата завладява Видин



Любителите на брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в WEST CONTEST BBOY BATTLES или на български - "Западни брейк битки". Инициативата е тази събота, 10 юни

Видин се слави с много развита брейк култура през 90-те години. Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на рап песен, благодарение на Ицака (IMP), и състезание в София, където стават част от хип-хоп културата на България. 2006-а и 2008-а са емблематични години за развитието на брейка във Видин. Тази култура се поддържа и до днес, благодарение на момчетата от брейк формацията Shadows Crew/Soul Dealerz. 

Иван Йосифов, с когото вече съм ви срещала, е брейкър от 18 години. Започва на 16-годишна възраст и продължава да танцува активно и до днес. Той е един от организаторите на утрешното събитие във Видин.



Другият е Георги Георгиев, с когото също вече съм ви срещала. Той танцува повече от 15 години, като за това време е посетил десетки състезания в страната.



"Тази година ще бъде четвъртото издание на нашия ивент WEST CONTEST, честно казано нямаше да се навия сам, но Иван Йосифов ме мотивира. Веднъж ми каза: "Хайде заедно да организираме състезание". Толкова ми трябваше и веднага се навих. Решихме вместо уъркшоп, което е работилница за движения, този път да бъде разговор-дискусия със задаване на въпроси към специалните гости -  Bboy Hulk от Израел и DJ AmazeMe от Гърция. Те са хора с много опит, посетили са много държави и е хубаво да обменят опит с нас. Аз наскоро бях на състезание в Гърция, "Батъл оф ди еър - Балканс", където диджей беше AmazeMe, аз тогава му дадох флаер за нашия ивент във Видин и той се изкефи. Bboy Hulk е и част от тричленното жури на събитието. Дискусията ще започне в 15:00 часа и продължителността зависи от това, какъв е интересът и колко въпроси ще се задават. Тя е отворена, така че най-вероятно ще се обсъдят много теми, най вече за хип-хоп културата, за пътя на индивидуален танцьор, защото всеки минава през различни трудности и тези неща е хубаво да се обсъждат, а не само да се танцува на фазера. На квалификациите, в зависимост от това колко хора ще бъдат записани, журито ще прецени, най-добрите топ 8 или топ 16."

На случаен принцип ще бъдат избрани по двама души в отбор. Интересното е, че на място ще разберат, кой с кого е, няма да е предварително, обяснява Георги. 

"На главните битки ще се състезават двама срещу двама по едно влизане, след това в следващия кръг се взима по един от отпадналите. Всеки от победителите взима по един от отпадналите и стават трима на трима. За да се стигне до финал, се минава през топ 16, топ 8, полуфинал, финал. Като финалната битка ще се проведе четири срещу четири или петима срещу петима в зависимост от бройката на участниците в самото начало. Държа да отбележа, че сме подготвили много изненади и награди за участниците и победителите, така че искам да ви призова да дойдете. За първо и второ място ще има парични награди, като за първо място е 500 евро. Когато има повече от 32-ма участници, няма как да се състои самият кръг и работата на журито е, когато танцьорите правят примерно по едно влизане, те с помощта на листове и химикалки ще изберат най-добрите според тях шестнайсет човека или 32-ма в зависимост от броя на участниците и след това ще ги разпределят на случаен принцип, може би ще се теглят листчета. В последната битка - финалът, тя е с малко по-сложни правила. Всеки участник ще има така да се каже, по "два живота" и журито директно ще казва след всяко влизане на двата отбора - ляво или дясно, кой избират за победител в самия рунд и загубилият ще губи по един живот. След като един човек загуби и двата си живота, той отпада. Победители са този отбор, който остане с повече животи."

Организаторът Иван Йосифов стои зад правилата на това събитие. Той иска да е по-забавно и разчупено, затова момчетата решават да направят събитието по-различно.

И какво е едно събитие без водещ?! В тази роля влиза Анатоли Джоков- Jokata , техен много близък приятел и танцьор от дълги години. Танцува повече от 20 години. Често той е и водещ, и диджей, затова момчетата се спират точно на него, защото му имат пълно доверие.



Журито, което ще оценява брейк битките е тричленно - под псевдонима Зак Трилър се крие Захари Младенов, който се занимава с bboying от 23 години. Последните няколко години е имал шанса да пътува много и да представлява неговия отбор, Monstribe, в Европа и Северна Америка. 



В журито има и чуждестранно участие - Роман, известен още като Bboy Hulk. Той представлява Freestyle Nation от град Ашдод в Израел. Оттогава той представлява и други екипажи, като BHCBVD’S и Cypher Cats. Първите брейк битки и събития на Роман, извън Израел, са през 2007 г. Едно от първите му пътувания е до Швейцария, след като печели квалификацията за световните финали в Израел. Той също е бил в Словения, Гърция, Кипър, Корея, Китай, Маями, Ню Йорк, Лос Анджелис и с нетърпение чака да танцува и да прекара добре на предстоящото събитие утре във Видин.



Третият член от журито е Емил Илиев - Еmo, който е b-boy и хип-хоп активист. Любовта му това световно арт движение се запалва в тийнейджърските му години, през далечната 1994 г. Като човек, който танцува активно от дете, брейкденсът е бил най-естественият начин да се присъедини към него, да го изучава и да черпи вдъхновение от него. Вече 29 години се "рови" в стила, музиката и културата, първоначално като част от Electric Force Crew, а от 2012 г.  представлява FOOTPRINTz. Това не е първото участие на Емо като жури:



"В последно време явно съм се доказал, защото съм бил в жури панела и в други състезания... Какво се изисква? Изисква се познаване на стила, на танца, познания за културата, от която този танц произлиза, защото това е един от елементите на хип-хоп културата и е хубаво, всъщност, човек да го е практикувал, да се е доказал като име на сцената, да бъде познат, за да може танцьорите да му имат доверие, съответно организаторите... и публиката да му има доверие. Относно критериите, те са много комплексни, свързани с усещането, интерпретацията на музиката, по време на битката. Оригиналността на танцьора, чистотата на изпълнението, сложността на елементите, поведението, реакцията по време на битката - много неща са. Има системи за оценяване, които са имплементирани в, така да ги кажем, по-спортно насочените състезания, които съответно точкуват всеки един от тези критерии, които споменах. В нашия случай няма да е така. Ние залагаме на по-суровата част на брейка като стил и батъла като батъл, не толкова спортната, а по-скоро натуралната, парти частта и затова и няма да се разделят критериите толкова очевидно и да се дават точки по тях, ами ще е индивидуална преценка на всеки един от тримата, които сме поканени за жури." 

"Битките" започват утре в 17:30 часа. Няма възрастови ограничения за участниците. Всеки, който иска да се запише, може да го направи на shccold@gmail.com или на място преди събитието. Инициативата ще се проведе във фоайето на Симфониета-Видин. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12