Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници в "Резиденция Баба" представят престоя си в Делейна с творческа изява

Видинското село Делейна е домакин на "Резиденция Баба"- инициатива на сдружение "Фабрика за идеи", за втори път. Проявата цели да съживи малките населени места чрез творчество и да улесни достъпа до култура в тях.

Трима млади творци останаха в Делейна, за да усетят живота на село, да опознаят бита и традициите и да помогнат с каквото могат в продължение на един месец. Сара Крейкрафт от Съединените щати, Елена Стойчева и Стоян Костадинов от София преобразуват залата на някогашната кръчма, като я превръщат в артистично пространство. За целите на престоя и преживяванията в Делейна разказват Елена и Стоян:   
   
"Нашата цел е да внесем култура, а и живец в селото, докато сме тук. Провеждаме и различни мероприятия, имахме кино вечер с български филми... Също е важна обмяната на културата, защото аз съм роден в София, имам две села, но те са в друг регион и тук идвам и научавам много за местната култура и това е една цел на програмата... Аз участвам за втори път в "Резиденция Баба", като уча от тукашната култура и я прекарвам през моята призма на артист, направих няколко проекта, за да я популяризирам. Например, снимам един документален филм за моето преживяване в селото, с уеб страница и влог показвам някои от интересните къщи в село Делейна. Те имат много интересни стенописи, направени със стара техника, която никой не може да възпроизведе вече. С друга резидентка, Сара, която е фолклорист от Щатите, снимаме ръкоделията на бабите от техните гардероби и в изложба искаме да покажем колко са красиви и че не са старомодни, а могат и в днешно време да бъдат част от нашата идентичност... Научихме, че трябва да сме смирени пред природата, да бъдеш търпелив, да очакваш неочакваното, много мъдрости научихме. За едно село е много важно да има млади хора, без младите хора, селото няма как да продължи нататък. Младите помагат на възрастните, възрастните учат и помагат на младите, обществото така функционира. Когато си отидат младите, селото замира. И в село Делейна, това е доста видимо, много къщи са празни, в други живеят по един, двама възрастни, оплакват ни се колко им е мъчно, че децата им не са при тях. Ние виждаме потенциал в това село, затова сме тук, защото много ни харесва." 

Какви са предимствата за младите хора да живеят в малките населени места, защо са избрали да се впуснат в приключението да отидат в едно селце от Северозападна България? Научили ли са нещо за работата на село и какво очакват да се случи с артистичното пространство, което оставят на хората от Делейна, разказват още Стоян и Елена

"Например, ето тук виждаме децата се разхождат навсякъде, не се притесняваш дали ще ги сгази нещо, дали някой ще ги нападне. Общността е заедно и можеш да си спокоен, че децата са на открито, на чист въздух, играят си спокойно... Научихме как се чистят лозята, кога се прекопава градината... Един месец да прекарам с непознати хора, да опозная навиците, да събера нови истории, аз обичам да пиша. Трудно е да си поставим цели преди да дойдем, защото не знаем общите нужди на селото или конкретните на нашите домакини, как да помогнем. Също и артистичните цели не могат да бъдат дефинирани предварително. Ние се вдъхновяваме, като говорим с хората, първата седмица слушаме истории. Освен залата, която ремонтирахме и обособихме, като артистично пространство, боядисвахме бордюрите в селото и много други различни дейности. Надяваме се хората да го припознаят, като свое място и да започнат да го ползват за най-различни културни дейности. Би могло да се събират децата там да рисуват, може да се правят репетиции. Тъй като по програмата ще бъде закупен проектор за читалището, ще могат да се правят кино вечери. С това оборудване ще могат да се правят презентации, да се канят артисти, надявам се и ние пак да идваме, там има и място за пренощуване. Идеята е читалището да може да вика артисти или етнолози, който иска да работи по определени теми тук, да има къде да отседне. И веселби да стават, разбира се." 

Когато пристигнахме с екипа на Радио ВИДИН в Делейна, Елена и Стоян занимаваха децата там с рисуване в залата, която са оформили като артистично пространство. Една от младите майки, Калина, каза, че малките творци много им се радват и нямат търпение да общуват с тях. Елена е впечатлена и от танцовия състав на Делейна, в който Калина участва. Те с радост приобщават Елена и тя репетира с тях в читалището, дори се включва в тяхно участие на фолклорен фестивал в Чупрене. 

"Аз настоях и ѝ казах, събота и неделя смело с нас. Човек, който няма нищо общо с нашия фолклор, изведнъж да дойде и краката да му заиграят по такъв начин, не трябва да се изпуска. Тя ми каза, че не е сигурна в себе си, но аз съм сигурна в нея и в събота рамо до рамо, там...", разказа Калина.

"За мен е много хубаво и интересно чувството да съм част от един такъв фолклорен състав, където всички се хващат за ръце. Опитвам да си събера местна носия, ходихме на съботния пазар във Видин и от там си купих риза, сега една баба ще бродира нещо по нея, да я направи по-лична, дето се казва. Едни момчета миналата година, пък ми подариха престилки. Това за мен е някакво търсене на принадлежност, мисля", посочи Елена.

Местните хора са благодарни, че освен за развитието на културата, младите хора от "Резиденция Баба" помагат и материално на селото, каза Любен Еремиев от читалището : 
"Това е втората мисия на "Фабрика за идеи" и "Резиденция Баба" при нас в Делейна. Между другото, те ни вдъхновиха и ние решихме да направим един фолклорен фестивал, миналата година беше първото издание, "Делейняна-2022", в момента сме в последни приготовления за второто му издание. По време на Ковид, пак не сме прекъснали връзките с тях. От време на време идваха тук, помагаха ни, даже ни подариха два компютъра, които ги предоставихме на децата, които се обучаваха тук по време на Ковид кризата. Снощи имаше музикално-циркова програма, хубаво беше, хората са любопитни. Даже малко ни надценяват, поднасят ни авангардна култура, а ние не можем да я смиламе, малко като подарената демокрация на българите. Междувременно, финансово ни помогнаха, възстановихме тази зала, която беше запустяла. Ние сме благодарни, все пак малко живец в това село, старите хора нямат много контакт с града, с културата." 

Финалната изява на артистите ще се състои утре, на 13 юни, от 18:00 часа, на центъра в село Делейна.

Програмата включва:

18:00 ч. Откриване на фотографска изложба от проекта “Живота на делейнските чешми” на Сара Крейкрафт и артистична инсталация на Елена Стойчева, която включва документирани културни ценности от селото, но и разкрива личното ѝ преживяване в търсене на принадлежност;
18.45 ч. Моноспектакъл, сглобен от местни и лични истории, на Стоян Костадинов;
19.30 ч. Влашки песни и хора; 
20.30 ч. Духова музика на живо. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03