Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как времето влияе на настроението ни?

Снимка: БГНЕС

Науката има доказателства относно връзката между телата ни, емоциите и метеорологичното време. Основният начин, по който условията навън влияят на нашето настроение е чрез хормоните. Например при хубаво, слънчево и топло време, се повишават нивата на серотонин, тестостерон и ендорфини, което подобрява настроението ни, ставаме по-активни и имаме нужда от по-малко сън и почивка. При студено, мрачно време хормоналният отговор на тялото ни "връща" нивата на същите хормони, което ни кара да се чувстваме по-малко дейни, да искаме да спим и да почиваме повече, да сме тъжни.

Влиянието на времето върху психическото състояние на човека е известно от древни времена, казва психологът Кирил Кунчев:

"През пролетта, когато слънцето грее, ние обикновено искаме романтика, ще ни се да лудуваме, палави сме, изпълнени с енергия и обратно, когато е студено и облачно ни се иска да се завием в топло одеяло, изобщо да не излизаме от домовете си. Когато навън е ясно, хората говорят за слънчево настроение, а когато е мрачно или вали дъжд, тогава като правило в душата е "дъждовно". Да, вярно е твърдението, че настроението и поведението на хората имат зависимост от климатичните условия. Въздействието е наистина налице, има дори такъв термин, нарича се "метеочувствителни хора", посочи Кирил Кунчев. 

В резултат на милиони години биологична еволюция, човек е формирал механизъм за адаптация към влиянието на външните фактори или към околната среда.  

"Има автономна нервна система, която отговаря за работата на най-силния праг на настройка, на функционирането на нашето тяло. Тази система регулира пулса, кръвно налягане, метаболизма и други важни процеси. Тази уникална система позволява на човек при почти всякакви климатични условия да бъде в оптимум на своите физически и психически възможности. Известно е, че в облачно и дъждовно време, в студ хората са напрегнати, тревожни, изнервени, слабо комуникативни, защитни бих казал... Това е свързано с една уникална черта на човека, а именно, че той функционира едновременно в два свята. Първият свят е биологичният, в който властват физиологичните нужди - тук са потребностите от храна, от сигурност, от размножаване и т.н.... Вторият свят обаче е създаден от човека и той е социалният свят и тук можем да открием редица абстракти. Това е светът, в който човек всъщност остава през по-голямата част от времето. А тази реалност функционира по други закони, различни от биологичните. И често противоречи на тях."

Човек от раждането си до седмата година се намира в един особено сензитивен период, в който абсолютно приема картината на света от своите родители, казва още Кирил Кунчев. 

"С други думи, улавя дали модели на поведение, реакции към определени събития, емоционално отношение към света около тях и около самия себе си. В процеса на живота тази картина се подобрява, допълва се и формира определен житейски опит. В тази връзка се приема, че психичните реакции към времето в много случаи, колкото и парадоксално да изглежда, са продиктувани не от физическо влияние, а има едни социални модели на поведение, които човек е научил в този период на социално учене. Например, ако родителите са били тъжни през есента, тогава е много вероятно детето да направи същото и ако детето в детството си е уловило, че трябва да се радва на слънцето, тогава то прави това в зряла възраст. Ако родителите са били от категорията "зиморничави", то със сигурност те са развили цяла теория за опасностите на студеното време, която със сигурност са предали на децата. И тъй като те възприемат студа като някакво зло, напълно в реда на нещата е и настроението им да бъде неприповдигнато - да бъдат отстранени, тъжни, слабо комуникативни."

Някои хора обичат да се разхождат под дъжда, докато други не могат да бъдат извадени от домовете си в същото време. 

"Някои обичат топлината, други обичат прохладата. Някои харесват морския въздух, други мечтаят да живеят в гората. И ако имаше някаква линейна зависимост на състоянието на човешката психика от климатичните условия, то нямаше да има толкова различни реакции."

Повечето от анкетираните видинчани посочват, че са времето влияе на настроението им:

"Да, определено, много ми влияе времето. Чувствам се зле,  потиска ме лошото време, искам слънце, витамин Д, усмивките на лицата на хората. На настроението определено влияе времето... И аз съм по същия начин... Да се надяваме, че тия дъждове ще си отидат. ..Когато е по-слънчево аз се чувствам по-щастлива, подвига ми се настроението, а когато по-мрачно се чувстваш по-потиснат...Не ми влия по никакъв начин. Моето настроение не е зависимо от времето, независимо дали вали, дали е мрачно или има слънце- аз си имам цели и това ми определя деня и моето настроение... Аз живея в Англия и там ми влияе много зле времето на всичко, и физически, и ментално."

Макар на пръв поглед да звучи така, сякаш нямаме какво да направим, за да се справим с настроението си, когато времето е лошо, това не е вярно. На първо място можем да си създадем навици, които да гарантират, че промяната на времето няма да ни хване неподготвени. Излагането на достатъчно естествена светлина е основният такъв навик. Нужно е да го правим всеки ден, независимо от сезона, сутрин и следобед. Следва режимът на сън, физическите упражнения, редовното хранене с подходяща храна и поддържането на оптимална температура в помещенията, в които живеем. Времето навън в продължение на хилядолетия е било основен индикатор за това какво да правим и кога да го правим. Днес вече нямаме нужда от тази дълбока връзка, или поне не и на пръв поглед, но телата ни все още зависят от нея, така че най-доброто, което можем да направим за себе си е да се опитаме да намалим негативните ефекти и да подсилим позитивните. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18