Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин наградиха безвъзмездни кръводарители

2
В кръвния център във Видин наградиха кръводарители, дарявали кръв многократно и безвъзмездно
Снимка: Радио Видин

Във Видин днес бяха отличени петима кръводарители, които многократно и безвъзмездно са дарявали кръв. Награждаването беше по повод Световния ден на кръводарителя, който всяка година се отбелязва на 14 юни. 

Даряването на кръв не само може да спаси живот, но е полезно и за кръводарителя, напомни началникът на Отделението по трансфузионна хематология във видинската болница д-р Светлана Станкова. Тя разказа, че демографските процеси и най-вече намаляването на младите хора и на хората в активна възраст се отразява негативно на броя на кръводарителите във Видин. От началото на годината до момента в кръвния център са извършени малко над 570 кръвонабирания. 

"Във Видин няма много кръводарители по простата причина, че демографският срив ни се отрази много неблагоприятно. Миналата година 1240 кръвонабирания - това е с 50 души малко по-нагоре сме, повече в сравнение с 2022. Но няма. Това е един определен контингент - хора, които по десет пъти досега са давали и повече от десет. Те се въртят през цялата година, обаче когато не са тук, на територията на града, започват да падат кръвонабиранията", каза д-р Светлана Станкова

Тя допълни, че на база данните от началото на 2023 година,  ще са доволни, ако до края на годината броят на реализираните в кръвния център във Видин кръвонабирания прехвърли 1000. 

"Два-три пъти в годината да дариш кръв е добре, защото излизат млади клетки - червени кръвни клетки и всякакви други кръвни клетки в организма и в известна степен става едно подмладяване. Благоприятно е да се дарява, стига човек да има желание и да не се страхува", обясни д-р Станкова. Тя посочи, че страхът е една психологична бариера, с която се сблъсква всеки, даряващ за пръв път кръв. Според нея, в тези случаи много е важно отношението на работещите в кръвния център, които трябва да предразположат даряващия. 

Във Видин има трудности и при намирането на кръводарители с т.нар. редки кръвни групи. 

Всеки човек, който е навършил 18 години и няма здравословни проблеми може да дари кръв, припомни д-р Станкова. Максималната допустима възраст за кръводаряване е 65 години, като съгласно медицинските стандарти след 60-годишна възраст това се случва по преценка на лекаря специалист. Началникът на кръвния център разказа, че с колегите ѝ истински се радват, когато посрещнат млад човек, дошъл при тях, за да дари кръв безвъзмездно. За съжаление обаче това не се случва достатъчно често. 

Петимата кръводарители, които бяха наградени днес в кръвния център във Видин са Ванина Бойчева, Мануела Димитрова, Галя Асенова, Антон Димитров и Ангел Ангелов.

От години Ванина Бойчева дарява редовно кръв. Тя разказа, че причината да започне е неин близък роднина, който се нуждаел от кръвопреливане. 

"Станах кръводарител по убеждение. Преди 15 години татко ми се разболя. Тогава се наложи да съберем много кръводарители, трябваше доста кръв - и във видинската болница, и в София, и тогава се отзоваха страшно много мои приятели, приятели на родителите ми, близки наши. Тогава видях колко е важно и колко е в помощ едно такова дело. Тогава аз не успях да дам кръв за баща си, но след това реших, че трябва да предам доброто нататък и така започнах", разказа Ванина Бойчева

Всяка година на 14 юни Българският червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология обединяват усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители, разказа директорът на структурата на червенокръстката организация в област Видин Цветелина Петрова. 

"14 юни е Световният ден на кръводарителя и цялата световна общност го отбелязва. Изключително е важен този ден, защото актът на даряване на кръв спасява човешки живот. Годишно около 250 милиона души се нуждаят от кръвопреливане и е много важно да има хора, които да дарят кръв. Затова сме изключително благодарни и на хората, които работят в отделенията по трансфузионна хематология, защото са в досег с хората и помагат на тези, които имат нужда от кръв, и на кръводарителите, които безвъзмездно даряват. Български червен кръст на този ден присъства в отделенията по трансфузионна хематология и награждава активните кръводарители и дългогодишни кръводарители. Благодарни сме им изключително много за добрината и за жеста, който правят", каза Цветелина Петрова

Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя е "Дари кръв, дари плазма, сподели живот, прави го често!" и цели да насочи общественото внимание към пациентите, нуждаещи се от доживотна поддържаща терапия с кръв и кръвни съставки, и ролята, която всеки от нас може да има за спасяването на техния живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00