Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Монтана написаха криминален роман

2
Снимка: РБ "Гео Милев" Монтана

Криминален роман, написан от група млади хора, ще бъде представен тази вечер в Монтана. "Пансионът на Мария Г." е  дело на Александра Тодорова, Антония Любенова, Ива Иванова, Кристина Иванова, Михаела Стоянова и Цветомир Петров, които преди няколко години, докато още са ученици, основават "Клуб на любителите на кафе и дебели книги". В него канят писателката Ели Лозанова да им помага и напътства и заедно създават криминален роман, изпълнен с напрежение и в същото време засягащ важни обществени теми. 

"Съвсем случайно се събрахме в тази група. Известно време обсъждахме кой какво е прочел, написал и спонтанно се роди идеята да напишем нещо заедно. Всеки си измисли история и понеже бяха много различни типажи, решихме де ги съберем на едно място. Оказа се, че всички образи са жертви на някакво престъпление и решихме да ги съберем в защитено жилище, а аз бях домакинята на това защитено жилище и така започна. Нямаше как да бъде друг вид роман, освен криминален...  Интересен беше процесът на написване- такава творческа енергия бушуваше около компанията... Когато завършихме книгата, се оказа, че тя има стойност. Окуражи ни писателката Елена Павлова... Минаха доста години докато издадохме книгата, но за мен е важно товау, защото показва на децата, че човек, стига да има вяра и да работи усилено и усъордно, накрая стига целта..."- каза Ели Лозанова.  

Всеки от авторите си измисля герой, за който да пише. Преди това провеждат проучвания и събират информация, необходима им за изграждането на образите. 

"Докато пишехме романа, децата се учеха на много неща и разбраха, че книга се пише с много четене... Една от героините- в образа на наркоманка, проститутка, тя чете страшно много литература за наркоманиите, за зависимостите... Една от другите героини си беше избрала да бъде циганче- дъщеря на циркови артисти  - тя си купи речник, учеше циански, разпитваше какъв е техния начин на живот, особеностите на етноса... Това е знание, богатство, което остава... "
Книгата е насочена главно към младите хора, но ще се хареса и на по-възрастни, които обичат криминални истории, смята Ели Лозанова.

Ива Иванова създава образа на момиче - бунтар, каквото самата тя е искала да бъде като тийнейджър.

"Моят герой е Алекса, спрях се на момиче бунтар, което е преживяло много. Всичко, което исках да пресъздам с героя, беше това, което исках да бъда аз самата- някой, който не се спира пред нищо, някой, който продължава да се бори, въпреки всичко... В гимназията се занимавах с права на децата, деца, които са изоставени, на които са им се случили др аматични събития, хисках да пренеса част ото историите, които съм слушала, когато съм посещавала център от семеен тип в този един герой, който стана събирателен образ на това дете, което продължава да се бори, въпреки всимчко, което му се случва... След като написхме книгата, осъзнахме, че това е литературата, от която имахме нужда, литературата, която се опитвахме да четем. затова се опитахме да си я напишем сами... "
        
Любителите на криминалния жанр ще могат да открият книгата освен в печатен вариант и в електронен, като предстои тя да бъде озвучена. А официалното ѝ представяне е тази вечер от 17,30 часа в регионална библиотека "Гео Милев" Монтана. 

По публикацията работиха: Йорданка Петрова, Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50