Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутат търси решение на проблема с трафика през прохода "Петрохан"

Снимка: Нивелина Николова

За решение на проблема с трафика през прохода "Петрохан" настоява народният представител от Видин и заместник- председател на Народното събрание Росица Кирова. След затварянето на Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, практически основният маршрут за тежкотоварни и леки автомобили от и за Северозапада е именно през прохода "Петрохан". Това сериозно затруднява трафика и застрашава живота на жителите в региона, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

"Предлагам, когато се решават проблеми, свързани с трафика в областите Видин, Враца и Монтана, да се търси мнението на хора, които живеят и пътуват активно там. Пътувам всяка седмица по няколко пъти, зная какво означава натоварен трафик и през "Петрохан", зная защо се използва това трасе много, във връзка със строителството, което върви между Ботевград и Мездра. Следя всичко, което е свързано с изграждането на пътя и съм убедена, че има и проектна готовност и готовност като финансови параметри и всичко останало, за да може строителството да върви интензивно, т.е. няма обяснение защо две години и половина тъпкахме на едно място и правехме някакви неща "на думи" и "на бумаги" и сега изведнъж ще причиним на гражданите невъзможност да стигат до родните си места, невъзможност да пътуват. Когато изграждаме инфраструктура, тя трябва да обслужва на първо място жителите на страната или на дадения регион, след това всички останали, които искат да печелят от транспорт...  Трябва да защитим живота на хората... "

Въпреки, че може да не е удобно за превозвачите, Росица Кирова смята, че трябва да бъде преустановено пропускането на тежкотоварния трафик от и към Дунав мост 2 до края на годината, когато се планира да бъде приключено изграждането на участъците по трасето Мездра - Ботевград. 

"Ако по някакъв начин ограничим преминаването на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2, просто защото инфраструктурата не позволява и не може да го поеме, ние може да осигурим прозорец за строителните фирми да работят необезпокоявано, да може трафикът на леки автомобили и на тези товарни, които са само за спешни нужди до региона, да минават и да може да се строи, така че да бъдат обслужени не само Мездра-Ботевград, но и околовръстният път на Видин, заради който също ще има много сериозен проблем, когато трябва да се затвори... Искам, когато се търсят решения, да се търсят с участието на хората, които живеят в региона, които са ангажирани с тези проблеми и на първо място- да потърсим логика в това- защо ни е инфраструктурата. Тя не е за това, да обслужва някой, който преминава през държавата, тя е за тези, които живеят на тази територия... "Петрохан" не е приспособен за преминаване на тежкотоварни автомобили... На второ място - трябва да има минимално въздействие по отношение на икономическото развитие на региона след това всичко останало. Ако Дунав мост го нямаше, тези тирове щяха да преминават по други трасета... Да си изградим трасето и след това ще им събираме и таксите, и ще печелим пари, и всичко останало... Не може на първо място винаги да ни е печалбата и удобството на някой, който има корпоративен интерес... Толкова е лоша инфраструктурата и толкова е натоварена, тя е многократно по-натоварена от това, което е било предвидено, че на първо място създава риск за безопасността на хората, които живеят в този регион... Много хора ме търсиха с готовност да започнат протестни действия... Трябва да си решим проблема с инфраструктурата и да продължаваме да решаваме проблемите на нашия регион... Нямаме време..." 

Предложението е изпратено до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Росица Кирова очаква среща с министъра, за да се търси решение на проблема.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50