Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кула приемат заявления за еднократна помощ за ученици

Училището в Кула
Снимка: Наско Цанов

Стартира приемът на заявления за еднократна помощ за ученици от 300 лева за началото на новата учебна година, съобщават от Дирекция "Социално подпомагане"- Кула. Помощта се изплаща на два транша. Първата половина от 150 лв. се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а втората част от 150 лв.- в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. За да се получи еднократна помощ за ученици, е необходимо въз основа на заявление- декларация по образец попълнено от правоимащите лица и подадено в Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес:

- децата да са записани за първи, втори, трети и четвърти клас в първи или осми клас на държавно или общинско училище;

- да живеят постоянно в страната;

- да не са настанени за отглеждане извън семейството.

Помощта се предоставя и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки, и в приемни семейства, както и на настойници или попечители. Кандидатстването за помощта продължава до 15 октомври. 

Важно е да се отбележи, че при определени условия, отпуснатите еднократни помощи подлежат на възстановяване, когато:

- детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

- ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи/осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

- ученикът е допуснал в рамките на един месец от учебната година отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

Миналата година бяха одобрени семействата на 25 първокласници и 28 осмокласници за еднократна помощ от 300 лева за началото на новата учебна година, като за първи клас, в община Кула бяха одобрени 20 първокласници, в община Бойница няма и в община Грамада одобрените са 5.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00