Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дунавци се възстановяват от бедствието

2
Снимка: Радио Видин

В град Дунавци, където река Войнишка заля приземни етажи, мазета и дворове на над 60 къщи, вече описват щетите. С решение на Общинския съвет във Видин бяха гласувани 60 хиляди лева, които да бъдат отпуснати незабавно за пострадалите. Заявления се подават до 27 юни. След това комисия ще извърши оглед на място и ще прецени какви са щетите за всяко едно от домакинствата. Залетите от реката имоти вече са отводнени и хората сега виждат какви са пораженията:


"Аз се радвах, че вътре няма вода, обаче явно просмуква отдолу и вече започна да ми се изкривява ламинатът, да ми излизат влажни петна по стените. Голяма част от всичкото това, което е вътре, ще се изхвърля... Оградата падна. Лозе, градина - всичко е наводнено."


Социални служители вече описват щетите, за да могат пострадалите да получат полагащата им се помощ от държавата, но хората казват, че няма да покрие загубите им:


"И десет хиляди да ни дадат, вече започна да се напуква. Ето, гледай тази колона. Вътре има вода до основите... С мозък, със силен характер, само с това ще се справим."


В Дунавци местни хора се организираха да помогнат на пострадалите.


"Събрахме около 18 доброволци. Разделихме ги на екипи, с отговорници. Съответно, обикаляме възрастни, болни хора, като приключим с тях, ще отидем във всяка една поредна къща да помогнем с каквото можем", каза кметът на Дунавци Димо Скорчев.


"Аз съм една от потърпевшите, обаче, сега помагаме на възрастни хора, дето не могат да се оправят сами," обясни Веселка Ликова-Шуманова.  


От нощта на наводнението, в Дунавци са доброволци от Българския червен кръст (БЧК). Първоначално донесли най-необходимото за евакуирани в кметството възрастни хора. Сега помагат с разчистването на домовете, обясни директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова:


"Очакваме също така от националното ръководство на Българския червен кръст в близките дни да бъдат изпратени хигиенни пакети, които ще бъдат раздадени по домовете на хората и предполагам и дезинфектанти."


Цветомир Цветанов от две години е сред доброволците от Червения кръст във Видин. Помага да разчистят дома на Божана Лилова.   


"Събрахме документите на жената, по-ценни неща, които са оцелели."


В Дунавци казват, че бедствието е могло и да бъде избегнато.


"Аз съм подавал сигнал в писмен вид. За реката и за дигите отговарят Напоителни системи. Отговорът беше, че чакат средства, чакат финансиране и започват веднага. Но финансиране няма, както няма и държава", посочи кметът Димо Скорчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45